2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

Agrárfórum Letenyén

Hír TV

2019. április 25., csütörtök 07:22

Jelentős az agrárium szerepe a magyar gazdaság növekedésében, ezért elfogadhatatlan, hogy a migráció támogatásáért cserébe a szektortól vonjon el forrásokat az Európai Bizottság. Erről a mezőgazdaságért felelős államtitkár beszélt a Letenyén tartott agrárfórumon. Feldmann Zsolt azt mondta: a májusi EP választások tétje az agrárium szempontjából az, hogy megmaradhatnak-e a vidéki térségek a fejlődés útján.

A magyar agrárium teljesítménye 2010 óta másfélszeresére nőtt, de az Európai Bizottság javaslatai miatt ez most veszélybe került – hangsúlyozta Feldmann Zsolt. Az államtitkár hozzátette: Brüsszel a migráció támogatására mintegy 2 milliárd eurót vonna el a hazai ágazattól.

Zalában az elmúlt években csaknem 4000 gazdálkodó nyert támogatást, mintegy 27 milliárd forint értékben. A déli régióban indított Mura program például több új technológiai eljárás bevezetését tette lehetővé.

Amennyiben a bizottság tervei megvalósulnak, úgy a magyar gazdáknak évente és hektáronként 15 ezer forinttal kevesebb területalapú támogatás jut majd.

Hír TV