2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Gazdaság

Aggódnak a bérfőzdék

A forgalom visszaesésére számítanak a bérfőzdékben a pálinkafőzés adómentességének megszüntetése miatt. Januártól változott a rendszer. Ha valaki a jövőben szeszfőzdében szeretné lefőzetni a pálinkáját, az eddig tehermentes 86 liter után 70 ezer forint adót kell majd fizetnie.

Az Orbán-kormány 2010-ben vezette be a házi pálinka adómentességét. Évente 50 liter párlatot, vagyis 86 liter 50 fokos pálinkát lehetett adómentesen főzni. Az Európai Bíróság szerint azonban ez uniós jogot sért, a kormány ezért 2015-től változtatott a szabályozáson.

A főzdékben jóval drágább lesz a pálinka. 50 liter párlat után, 71 810 forint adót kell fizetni. Ha valaki ennél többet főzet, az ezen felül literenként további 1670 forintba kerül.

Az alsónémedi szeszfőzdében évente tízezer liter pálinka készült. A családi vállalkozás kizárólag bérfőzéssel foglalkozik. „Nagy valószínűséggel az új törvények következtében csökkenni fog forgalom, ugyanis az új adótörvények kedvezőtlenül érintik a bérfőzőket” – nyilatkozta Acsai Ildikó, az Acsai Szeszfőzde felelős vezetője.

Az adó mértéke attól függ, hogy hol készül a pálinka, otthon vagy a szeszfőzdében. Otthon viszont már csak azok főzhetnek, akik maguk termelik meg a hozzávaló gyümölcsöt. „Az uniós bíróság kimondta azt, hogy vissza kell térni az 50 százalékos szabályhoz, ezért arra, hogy a bérfőzdékben a teljes adó megfizetése nélküli főzés lehessen, nem nagyon látunk lehetőséget.A bérfőzdékben az uniós rendelkezésnek megfelelően a szeszadó felét kell fizetni, az otthon főzöttek után pedig jelenleg éves szinten ezer forintot” – mondja Mihály László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

Az ezerforintos átalányadóért cserébe csak 50 liter párlatot lehet otthon készíteni, ha valaki ennél többet főz, azt meg kell semmisíteni.

A szakemberek arra számítanak, hogy az új szabályozással tíz százalékkal is csökkenhet a főzdék forgalma: a munkadíjjal, illetve az adóval együtt ugyanis egy liter pálinkát 2500 forintért tudnak majd előállítani.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!