2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Szomszédaink a magyarok - Auzstria, Horvátország, Szlovénia

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

Áfát csalt a cukros társaság

Általános és egységes elektronikus számlázási és könyvelési rendszer kiépítése lehetne az egyik megoldás az áfacsalások megakadályozására - a NAV bűnügyi elnökhelyettese szerint. Sors László a Magyar Nemzetnek elmondta, tavaly több mint 1400 esetben indított nyomozást az adóhatóság áfacsalás miatt, a felderített ügyek szereplői nagyjából 80 milliárd forint kárt okoztak az államkincstárnak. Legutóbb egy olyan társaság bukott le, amely Szlovákiából hozott be cukrot, majd az adót nem fizette be. A Célpont riportjából kiderült az is, hogy a bonyolult céghálózat egy óbudai címre volt bejegyezve.

12 milliárdos forgalom és 3,5 milliárd forint be nem fizetett áfa. Ez volt a mérlege annak az áfacsaló társaságnak, amely tevékenységét a legutóbb tárta fel a NAV. Az értékesítési láncban résztvevő cégek összesen 50 millió kilogramm kristálycukrot és 3 millió liter étolajat hoztak be Magyarországra. Kiderült, hogy a magyarországi hipermarketekbe is áfacsalás útján kerül az olcsó ára miatt nagy népszerűségnek örvendő Sovereign kristálycukor egy része. A csomagolásokon feltüntetett Sovereign Slovakia nevű cég a szlovákiai Ekecsben található. A Célpont megpróbált interjút kérni az ügyvezetőtől, de csak az egyik alkalmazottal sikerült beszélniük.

A Célpont a magyar cégadatbázisokban is talált több olyan céget, amelynek nevében szerepel a Sovereign szó. A vállalkozások többsége egy III. kerületi ingatlanba van bejegyezve. A Célpont riportere azonban ott sem talált senkit, aki nyilatkozott volna: az ügyvezetők elérhetetlenek. A szlovák cukorüzem és a magyar cégek közötti egyik kapcsot Rujp Jenő jelenti. A Sovereign céghálózat lelkes támogatója a motorsportnak, a Sovereign Racing Team Kft. vezetője pedig Rujp Jenő, de az ő neve szerepel tulajdonosként a Sovereign Brand Food Distribution nevű szlovák cégben is, amelynek székhelye pontosan ott van, ahol a cukorüzem.

A milliárdos áfacsalásokat a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a cukornál is a fordított adózás bevezetésével lehetne felszámolni. A magyar kormány ezért tavaly novemberben eljuttatott egy úgynevezett derogációs kérelmet Brüsszelbe, amelyet az uniónak idén nyárig kell elbírálnia.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szakértő: Ekkor lesz érdemes használt autót venni

Szakértő: Ekkor lesz érdemes használt autót venni

A Használtautó.hu statisztikái szerint árcsökkenés jelei mutatkoznak a magyar piacon, így három év után újra a vevők kerülhetnek kedvezőbb helyzetbe. Horváth András azt is elárulta, meddig várjunk a kocsivásárlással.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Két napra megáll a tömegközlekedés Pécsen + videó

Két napra megáll a tömegközlekedés Pécsen + videó

Nem sikerült megegyezni Pécsett a buszvezetők idei béremeléséről ezert a januári után holnap és holnapután ismét kétnapos munkabeszüntetés lesz a városban. További részletek tudósítónktól, Szilágyi Jenőtől. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!