2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Gazdaság

Ab: Módosíthatók a devizahiteles-szerződések

Módosíthatók törvénnyel a devizahitel-szerződések, de csak az adós és a bank méltányolható érdekeinek figyelembevételével – mondta ki az Alkotmánybíróság. A testület szerint a jogbiztonság megköveteli, hogy a parlament olyan törvényi megoldást keressen a megnövekedett törlesztőrészletekre, amely nem tér el a szerződések bírósági módosításának jelenlegi feltételeitől.

Az Alkotmánybíróság a kormány indítványára értelmezte az alaptörvényt a devizahitel-szerződésekkel összefüggésben. A kabinet első kérdése az volt, hogy eleve alkotmánysértő-e az egyoldalú, az adós számára hátrányos szerződésmódosítás. A kormány az alaptörvény M cikkének 2. bekezdésére hivatkozott, amely kimondja, hogy Magyarország fellép az erőfölénnyel való visszaéléssel szemben, és védi a fogyasztók jogait. Ebben a kérdésben az Alkotmánybíróság nem tartotta magát illetékesnek. A testület arra hivatkozott, hogy az alkotmány nem ismeri a szerződés alaptörvény-ellenességének vizsgálatát.

„Nem vezethető le az alaptörvényből alkotmányértelmezési hatáskörben az, hogy az erőfölénnyel visszaélés, illetve a fogyasztói jogok megsértésének bizonyos formái, mértéke vagy bizonyos szerződéstípus vagy annak valamely feltétele közvetlenül az M cikk 2. bekezdésébe ütköző lehetne” – mondta Paczolay Péter, a testület elnöke.

A kormány második kérdésre az Alkotmánybíróság megadta a választ. A kabinet arra volt kíváncsi, hogy módosíthatók-e törvénnyel a devizahitel-szerződések. „Az Alkotmánybíróság az alaptörvény II. cikkét és a B cikk első bekezdésében foglalt jogbiztonság elvét az M cikk második bekezdése második mondatával összefüggésben megállapítja, hogy jogszabály a hatálybalépése előtt megkötött szerződéseket kivételesen, a clausula rebus sic stantibus elve alapján megváltoztathatja. Az állam jogszabállyal a szerződések tartalmát általában csak ugyanolyan feltételek fennállásának esetén változtathatja meg alkotmányosan, mint amilyen feltételek fennállását a bírósági úton való szerződésmódosítás is megkövetel” – közölte Paczolay.

Az Alkotmánybíróság elnöke által latinul említett jogelv azt mondja ki, hogy a szerződés módosítható, ha a szerződéskötés után olyan körülmény áll be, amely valamelyik fél lényeges jogos érdekét sérti.

Visszaigazolta a kormány lépéseit az Ab

„Az Alkotmánybíróság döntése visszaigazolta a kormány eddigi lépéseit” – így reagált a nemzetgazdasági miniszter a testület határozatára. Varga Mihály ugyanakkor kiemelte: a következő kabinet feladata lesz, hogy foglalkozzon a devizahitel-szerződésekkel. A tárcavezető azt mondta, az Alkotmánybíróság határozatát előbb a Kúriának is értékelnie kell ahhoz, hogy a parlament újabb döntéseket hozzon. Varga Mihály szerint továbbra is az a cél, hogy hosszú távon senki ne legyen olyan hitelszerződésben, amely az árfolyamváltozás miatt hátrányosan érintheti.

Kivezetnék a jelzálogalapú devizahiteleket

Ha kormányon marad a Fidesz, teljes egészében kivezeti a piacról a lakáscélú jelzálogalapú devizahiteleket – ezt Gulyás Gergely jelentette ki. A párt frakcióvezető-helyettese szerint parlament az Alkotmánybíróság határozatával felhatalmazást kapott arra, hogy a következő ciklusban törvényt alkosson a devizahiteles-probléma kezelésére. Hozzátette ugyanakkor, hogy további lépésekkel megvárják a Kúria jogegységi döntését, ami sajtóhírek szerint májusban születhet meg. Gulyás a tervezett intézkedésekről azt mondta: a bankok, az állam és az ügyfelek közti tehermegosztásnál a végtörlesztés lehet előkép.

A Jobbik a parlament azonnali összehívását kéri az Ab-döntése miatt. A radikális párt nem hagyná a következő ciklusra a devizakárosultak helyzetének rendezését. A Jobbik a hiteleket a felvételkori árfolyamon forintosítaná, kártérítést fizettetne a károsultaknak, s indokoltnak tartja a banki és felügyeleti vezetők elszámoltatását

Mesterházy: Itt a lehetőség a beavatkozásra

A baloldali összefogás szerint az Alkotmánybíróság döntése azt bizonyítja, hogy a devizahitelesek problémáinak megoldása négy éve a kormány kezében van. Bárándy Gergely, az MSZP elnökségi tagja azt mondta: elsősorban a forint erősödése jelentene gyógyírt, ehhez pedig vissza kell szerezni a piacok bizalmát. Mesterházy Attila, az Összefogás miniszterelnök-jelöltje csak annyit mondott: az Ab-határozat alkalmat ad a beavatkozásra. „Ez lehetőséget ad a törvényhozók számára, hogy a társadalmi igazságosság és a józan ész jegyében beavatkozzanak. Én bízom benne, hogy ez meg is fog történni. Ezt mindenféleképpen rendezni kell” – mondta az MSZP elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Április 17. és május 29. között országos road-showra indul a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Kavosz, amihez médipartnerként kapcsolódik a Világgazdság is. A Napi Aktuálisban arról kérdeztük Szajlai Csabát, a Figyelő és a Világgazdság főszerkesztőjét, hogy mi a témája ennek a beszélgetéssorzatnak. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A gazdák a bejelentett esőre várnak + videó

A gazdák a bejelentett esőre várnak + videó

Annak ellenére, hogy most van a napraforgó és a kukorica optimális vetési ideje, mégis szinte üres a muzslyai határ. A gazdák a jövő hétre bejelentett esőre várnak, nehogy a nagy szárazság miatt kárba vesszen az elszórt vetőmag.
Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!