2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Ab: Módosíthatók a devizahiteles-szerződések

Módosíthatók törvénnyel a devizahitel-szerződések, de csak az adós és a bank méltányolható érdekeinek figyelembevételével – mondta ki az Alkotmánybíróság. A testület szerint a jogbiztonság megköveteli, hogy a parlament olyan törvényi megoldást keressen a megnövekedett törlesztőrészletekre, amely nem tér el a szerződések bírósági módosításának jelenlegi feltételeitől.

Az Alkotmánybíróság a kormány indítványára értelmezte az alaptörvényt a devizahitel-szerződésekkel összefüggésben. A kabinet első kérdése az volt, hogy eleve alkotmánysértő-e az egyoldalú, az adós számára hátrányos szerződésmódosítás. A kormány az alaptörvény M cikkének 2. bekezdésére hivatkozott, amely kimondja, hogy Magyarország fellép az erőfölénnyel való visszaéléssel szemben, és védi a fogyasztók jogait. Ebben a kérdésben az Alkotmánybíróság nem tartotta magát illetékesnek. A testület arra hivatkozott, hogy az alkotmány nem ismeri a szerződés alaptörvény-ellenességének vizsgálatát.

„Nem vezethető le az alaptörvényből alkotmányértelmezési hatáskörben az, hogy az erőfölénnyel visszaélés, illetve a fogyasztói jogok megsértésének bizonyos formái, mértéke vagy bizonyos szerződéstípus vagy annak valamely feltétele közvetlenül az M cikk 2. bekezdésébe ütköző lehetne” – mondta Paczolay Péter, a testület elnöke.

A kormány második kérdésre az Alkotmánybíróság megadta a választ. A kabinet arra volt kíváncsi, hogy módosíthatók-e törvénnyel a devizahitel-szerződések. „Az Alkotmánybíróság az alaptörvény II. cikkét és a B cikk első bekezdésében foglalt jogbiztonság elvét az M cikk második bekezdése második mondatával összefüggésben megállapítja, hogy jogszabály a hatálybalépése előtt megkötött szerződéseket kivételesen, a clausula rebus sic stantibus elve alapján megváltoztathatja. Az állam jogszabállyal a szerződések tartalmát általában csak ugyanolyan feltételek fennállásának esetén változtathatja meg alkotmányosan, mint amilyen feltételek fennállását a bírósági úton való szerződésmódosítás is megkövetel” – közölte Paczolay.

Az Alkotmánybíróság elnöke által latinul említett jogelv azt mondja ki, hogy a szerződés módosítható, ha a szerződéskötés után olyan körülmény áll be, amely valamelyik fél lényeges jogos érdekét sérti.

Visszaigazolta a kormány lépéseit az Ab

„Az Alkotmánybíróság döntése visszaigazolta a kormány eddigi lépéseit” – így reagált a nemzetgazdasági miniszter a testület határozatára. Varga Mihály ugyanakkor kiemelte: a következő kabinet feladata lesz, hogy foglalkozzon a devizahitel-szerződésekkel. A tárcavezető azt mondta, az Alkotmánybíróság határozatát előbb a Kúriának is értékelnie kell ahhoz, hogy a parlament újabb döntéseket hozzon. Varga Mihály szerint továbbra is az a cél, hogy hosszú távon senki ne legyen olyan hitelszerződésben, amely az árfolyamváltozás miatt hátrányosan érintheti.

Kivezetnék a jelzálogalapú devizahiteleket

Ha kormányon marad a Fidesz, teljes egészében kivezeti a piacról a lakáscélú jelzálogalapú devizahiteleket – ezt Gulyás Gergely jelentette ki. A párt frakcióvezető-helyettese szerint parlament az Alkotmánybíróság határozatával felhatalmazást kapott arra, hogy a következő ciklusban törvényt alkosson a devizahiteles-probléma kezelésére. Hozzátette ugyanakkor, hogy további lépésekkel megvárják a Kúria jogegységi döntését, ami sajtóhírek szerint májusban születhet meg. Gulyás a tervezett intézkedésekről azt mondta: a bankok, az állam és az ügyfelek közti tehermegosztásnál a végtörlesztés lehet előkép.

A Jobbik a parlament azonnali összehívását kéri az Ab-döntése miatt. A radikális párt nem hagyná a következő ciklusra a devizakárosultak helyzetének rendezését. A Jobbik a hiteleket a felvételkori árfolyamon forintosítaná, kártérítést fizettetne a károsultaknak, s indokoltnak tartja a banki és felügyeleti vezetők elszámoltatását

Mesterházy: Itt a lehetőség a beavatkozásra

A baloldali összefogás szerint az Alkotmánybíróság döntése azt bizonyítja, hogy a devizahitelesek problémáinak megoldása négy éve a kormány kezében van. Bárándy Gergely, az MSZP elnökségi tagja azt mondta: elsősorban a forint erősödése jelentene gyógyírt, ehhez pedig vissza kell szerezni a piacok bizalmát. Mesterházy Attila, az Összefogás miniszterelnök-jelöltje csak annyit mondott: az Ab-határozat alkalmat ad a beavatkozásra. „Ez lehetőséget ad a törvényhozók számára, hogy a társadalmi igazságosság és a józan ész jegyében beavatkozzanak. Én bízom benne, hogy ez meg is fog történni. Ezt mindenféleképpen rendezni kell” – mondta az MSZP elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!