2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

A zöld fordulat lehetőséget kínál a vasúti árufuvarozás részarányának növelésére

A vasúti árufuvarozás részarányának növelését célzó szakmai javaslatcsomagról tanácskoztak a jelentős fuvarozási volumennel rendelkező vállalatok képviselői - közölte a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület hétfőn az MTI-vel.

  • A zöld fordulat lehetőséget kínál a vasúti árufuvarozás részarányának növelésére

A tájékoztatás szerint az egyeztetésen Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, a HUNGRAIL elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányzati szintű döntéshozatal számára kiemelt jelentőségű a fenntartható fejlődés és a klímavédelem támogatása. A zöld fordulat kiváló lehetőséget kínál a környezetbarát vasúti árufuvarozás részarányának növelésére.

A HUNGRAIL elsőként a fuvaroztató partnerekkel egyeztetett, hogy közös fellépéssel nyomatékosítsák a vasúti árufuvarozás számára nélkülözhetetlen alapvető érdekeket. Ennek részeként, illetve a kormányzat klímavédelmi stratégiájához csatlakozva Homolya Róbert közös ajánlás megfogalmazására és benyújtására kérte fel a részvevőket, amely konstruktív módon segíti a vasútfejlesztési program megvalósítását.

Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria Igazgatóságának elnöke, a HUNGRAIL elnökségi tagja rámutatott, hogy a vasúti ágazat komoly nehézségekkel küzd az utóbbi 3-4 évben, és a tendencia előreláthatólag 2020-ban fokozódik. A vasútvállalatok számos intézkedést tettek a kialakult helyzet kezelésére, de állami szerepvállalás nélkül nem tudnak stabil, hosszú távú szolgáltatást nyújtani megrendelőiknek.

Kiemelte, hogy a javasolt állami támogatási rendszer több összefüggő elemre épül. Az országos intermodális konténerterminál-hálózat például csak akkor tud hatékonyan működni, ha megvalósul a kombinált, illetve az egyes kocsi fuvarozására vonatkozó támogatási csomag. Sürgetőnek nevezte a mielőbbi döntéshozatalt, ezért szerinte fontos, hogy már a következő hetekben kormány elé kerüljön a javaslatcsomag.

Körös Norbert, a Rail Cargo Hungaria vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a törekvések teljes összhangban állnak az Európai Zöld Egyezménnyel, valamint a kormány által bejelentett klímavédelmi akciótervvel. Az Európai Unió irányelvei szerint 2030-ra a 300 kilométernél hosszabb árufuvarozás 30 százalékát, 2050-re pedig 50 százalékát szükséges vasútra terelni.

Az állami támogatás elmaradása súlyos következményekkel járna, amelyet megerősítenek a kockázati elemzések is, mintegy 2000 munkahely kerülne veszélybe és 10 millió tonna áru, köztük jelentős mennyiségű veszélyes áru terelődne közútra. Mindezt megerősítették a fuvaroztató partnerek is az egyeztetés során.

A célzott állami támogatás bevezetésével javulna a vasúti árufuvarozási szolgáltatás minősége és megbízhatósága, valamint megvalósulhatnak a hosszú ideje elmaradt, üzemeltetést optimalizáló beruházások és a kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztések is - hangsúlyozta közleményében a HUNGRAIL.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!