2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Gazdaság

A tömeges koronavírus-oltás négy évtizede nem mért világgazdasági növekedést eredményezhet

Londoni pénzügyi elemzők szerint a koronavírus elleni oltások tömegessé válása több mint négy évtizede nem mért világgazdasági növekedést eredményezhet jövőre. Az erősödő derűlátás a globális üzleti szektor hangulatán is mérhető a legfrissebb felmérés szerint.

  • A tömeges koronavírus-oltás négy évtizede nem mért világgazdasági növekedést eredményezhet

Az egyik patinás londoni elemzőműhely, az Oxford Economics kedden ismertetett, felülvizsgált előrejelzésében közölte: az általa eddig valószínűsített 4,9 százalékról 5,2 százalékra emelte 2021-re szóló globális növekedési prognózisát.

A tanulmányban szereplő visszatekintő kimutatás szerint ez erőteljesebb növekedés lesz, mint amelyet a világgazdaság a globális pénzügyi válság után, 2010-ben elért, és meghaladja az 1980-as, illetve az 1990-es évek recessziói utáni kilábalások ütemét is.

Az Oxford Economics grafikus elemzése szerint a jövő naptári év negyedévenkénti globális növekedéseinek átlaga 1978 óta a legmagasabb lesz.

A ház londoni elemzői közölték: az elmúlt hónapban jelentősen átrendeződött az Oxford Economics alapeseti előrejelzését meghatározó kockázatok megoszlása.

A cég 2020 nagy részére határozottan lefelé ható előrejelzési kockázatokat érzékelt, az a tény azonban, hogy immár legalább három biztonságos és hatékony vakcina is megjelent, több lefelé ható kockázati tényező elenyészett, közöttük a számos további járványhullám rizikója is.

Az előrejelzéseknek felhajtóerőt adó tényezők száma ezzel egy időben növekedésnek indult - áll a tanulmányban.

Az Oxford Economics elvégezte idei utolsó globális befektetői felmérését is, és ebből az derült ki, hogy a piaci szereplők csaknem háromnegyede derűlátóbbá vált az elmúlt egy hónapban.

A ház hangsúlyozza, hogy ez eddig a legnagyobb mértékű hangulati javulás a globális vállalati szektoron belül a koronavírus-világjárvány kezdete óta.

Az Oxford Economics decemberi körkérdésébe bevont 128 cég együttesen 6 millió alkalmazottat foglalkoztat, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár.

A felmérés szerint a megkérdezett intézményi befektetők és üzleti vállalkozások vezetőinek 57 százaléka valamelyest, 16 százalékuk jóval kedvezőbben ítéli meg a kilátásokat, mint az előző felmérés idején.

A vizsgálatba bevont vállalatok 42 százaléka immár kiegyensúlyozottnak tartja a kockázatok megoszlását; az Oxford Economics előző körkérdésére alig több mint 20 százalék válaszolt így.

A korábbi 51 százalékról 33 százalékra csökkent azoknak az üzleti vállalkozásoknak aránya, amelyek szerint a kockázatok enyhén lefelé hatnak, és 11 százalékról 5 százalékra azoké, amelyek erőteljes lefelé mutató kockázatokat érzékelnek.

A ház beszámolója szerint a válaszadók átlagosan 36 százalékosra taksálják annak a valószínűségét, hogy a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) 2021-ben 4-6 százalék között növekszik, bár a vizsgálatba bevont cégek összességében ennél gyengébb jövő évi globális növekedési teljesítményt valószínűsítenek. A felmérésben részes vállalatok átlagosan 53 százalékos esélyt látnak arra, hogy a világgazdasági növekedés üteme 2021-ben 4-6 százaléknál lassabb lesz.

A növekedési pálya várható alakját is óvatosan ítélik meg a felmérésbe bevont vállalatok és intézményi befektetők.

Az Oxford Economics ismertetése szerint a válaszadók 41 százaléka - a legnagyobb egyedi csoport - "befejezetlen V", más kifejezéssel négyzetgyökjel alakú növekedési pályát valószínűsít, vagyis azzal számol, hogy a meredek visszaesést eleinte hasonlóan meredek ívű fellendülés követi, majd a növekedés megtorpan és stagnálásba megy át.

A piaci szereplők 14 százaléka W alakú, vagyis kettős mélypontú recessziót jelző növekedési pályát vár.

A legkevesebben V alakú, vagyis a hirtelen zuhanás után éles váltással meredek és folyamatos növekedésbe átforduló ívet valószínűsítenek: erre a változatra a válaszadóknak csak a 11 százaléka számít.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Amerika 10 éve védelmi megállapodást kötött Ukrajnával + videó

Amerika 10 éve védelmi megállapodást kötött Ukrajnával + videó

A Napi aktuális vendége Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, MCC volt, akivel Velkovics Vilmos műsorvezető többek között Somkuti új könyvéről, a NATO Ukrajna missziójáról beszélgettek, de szó volt arról is, hogy Amerika 10 éve védelmi megállapodást kötött Ukrajnával, illetve, hogy 50 millió dollárral támogatja az év végéig Washington Kijevet.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!