2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Gazdaság

A termés jó lesz, még sincs hurráoptimizmus

A vidékfejlesztési miniszter szerint Európa egyik legszigorúbb földtörvénye a magyar, amely garantálja, hogy a magyar föld magyar tulajdonban maradjon. Fazekas Sándor a jászsági aratónapon azt mondta: a kormány a vidék akaratát teljesítette azzal, hogy a termőterületek sorsáról a helyben lakó gazdák dönthetnek. Az agrárgazdasági kamara elnöke szerint az idei termés várhatóan jobb lesz a tavalyinál, ugyanakkor a felvásárlási árak csökkenése aggasztó.

Hiába kezdődött el a betakarítás, alig lehetett látni kombájnt Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Szinte minden gazda Jászapátiban volt a Jászsági Aratóünnepen.

– Minden évben, így aratás táján tartunk aratónapi rendezvényeket, tartunk aratónapi programokat, de egyik sem olyan, mint a mostani. A mostani azért nagyszerű, és azért kivételes, mert ünnepelni jöttünk össze. Ünnepelni jöttünk össze a föld napját – mondta Pócs János, Jászapáti polgármester, országgyűlési képviselő.

Pócs János a gazdák nevében megköszönte az új földtörvényt a vidékfejlesztési miniszternek.

„Az aratás kezdete az mindig a magyar parasztság számára egy kiemelkedő ünnep. Péter, Pál, rengeteg hagyomány és érték kapcsolódik hozzá, és ez most össze van kötve a földtörvénnyel, hiszen Európa leg-gazdabarátabb földtörvénye van Magyarországon” – fogalmazott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Az árpa betakarítása a végéhez közeledik, a tonnánkénti felvásárlási ár 45-50 ezer forint között alakul. „Nincs egyfajta hurráoptimizmus, hisz azért nagyon változatosak az eredmények, térségenként nagyon eltérőek. Az áraknál vannak komoly gondok, egyszerűen a nyomás a multik részéről, a kereskedők részéről az árak letörésére érzékelhető minden fronton” – mondta Jakab István, a Magosz elnöke.

Segítenek a gazdáknak

A termés tárolásában az állami tulajdonú TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. segít a gazdáknak, és 30 ezer tonna gabonát meg is vesz tőlük.

„A kombájn mellől való értékesítés mindig a legalacsonyabb árat tudja biztosítani, és ha a gazdálkodók nem kényszerülnek erre a tevékenységre, hanem van lehetőségük tárolni, és itt fontos a TIG-nek a szerepe, és van lehetőségük tőzsdei áron értékesíteni, itt is a TIG-nek a felvásárlásának óriási jelentősége van, ezáltal egyfajta biztonságot jelent nekik” – közölte Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A kormányváltás óta az agrárexport 30 százalékkal nőtt évente – hangsúlyozta a jászsági aratónapon Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!