2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Gazdaság

A tehernövekedéstől függ a törlesztőrészlet csökkenése

Átlagosan 25 százalékkal csökken a hitelesek törlesztőrészlete jövőre, a banki elszámolást követően – jelentette be a Magyar Bankszövetség főtitkára. Kovács Levente hangsúlyozta: a csökkenés arányosan igazodik az elmúlt hat év tehernövekedéséhez. A bankrendszer – a hitelesekkel való elszámolást követően – mintegy ezermilliárd forintos veszteséggel számolhat szakemberek szerint, ami a saját tőkéjük körülbelül egyharmadát teszi ki.

Az átlagos magyar devizahiteles 2007-ben vette fel a kölcsönt, amelynek összege 37 000 svájci frank volt, futamideje pedig húsz év. 2014-re a forint gyengülése, az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések megduplázták a törlesztőrészletet. Ma az adós 78 ezer forintot fizet, de februártól terhei csökkennek a bankok elszámoltatásának köszönhetően. A törlesztőrészletek átlagosan 25 százalékkal mérséklődnek, de felfelé és lefelé is jelentős eltérések lehetnek. „Akinek a törlesztőrészlete az átlagnál jobban emelkedett, az most az átlagnál nagyobb, 25-40 százalékos csökkentésben fog részesülni, akinek viszont az átlagnál kisebb volt a törlesztőrészlet-emelkedése, annak a tehercsökkenése is kisebb, 5-25 százalékos lesz” – mondta Kovács Levente.

A bankszektort jócskán megrövidíti, hogy vissza kell fizetnie azt a pénzt, amelyet tisztességtelenül szedett be az egyoldalú kamatemelésekkel és az árfolyamrés alkalmazásával az adóstól. „Összességében a bankszektor közel ezermilliárdos veszteséget szenved el. A Kúriának a júniusi jogegységi határozatában foglalt három témakört nézzük, amiben benne van az árfolyamkockázat kérdése, ami a forintosításra vonatkozik, az árfolyamrésre és az egyoldalú szerződésmódosításokra vonatkozó rész, a bankszektornál ezért közel ezermilliárdos veszteség következik. Ez a bankszektor tőkéjének az egyharmada, az elszámolással a bankszektor elveszti a tőkéje egyharmadát” – mondta Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke.

A kormány hosszú távon mérsékelné a bankok terheit. A miniszterelnök a napokban azt ígérte, hogy legkésőbb 2017-ig csökkentik az uniós viszonylatban magas magyar bankadót. Az intézkedés feltétele a devizaalapú jelzálogkölcsönök megszüntetése és a banki hitelezés élénkülése – tette hozzá Orbán Viktor. A bakszövetséggel erről egyelőre nem tárgyalt a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!