2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Gazdaság

A tartós fogyasztási cikkek húzzák a kiskereskedelmet

Megugrott a kiskereskedelem forgalma az első félévben. A tavalyihoz képest 6,9 százalékkal bővült a szektor. Leginkább a tartós fogyasztási cikkeket és az egyéb, nem élelmiszert forgalmazó üzletek forgalma nőtt. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint, mivel a forgalommal együtt nőnek a dolgozók bérei is, az is előfordulhat, hogy a kereskedelem bővülésével egy időben üzletek zárjanak be.

  • A tartós fogyasztási cikkek húzzák a kiskereskedelmet

Nem csak a meleg miatt érkeznek az emberek a plázákhoz, legalábbis ez derül ki a KSH legfrissebb adataiból. Az idei év első félévében csaknem 7 százalékkal nagyobb volt a kiskereskedelmi forgalom növekedése, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A gazdaságkutató intézet vezetője szerint a növekedés mértéke európai szinten is magasnak számít, amit részben a bérek emelkedése, részben a hitelfelvételek felpörgése okoz.

„A lakáshitelek például nem csak azt jelentik, hogy a lakást veszik meg, hanem például berendezési tárgyakat is vesznek bele az új lakók. Tehát az összes olyan kiskereskedelmi forgalmi tétel, mint tartós fogyasztási javak is, dinamikusan emelkednek ezek miatt a tényezők miatt” – mutatott rá Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség vezetője azt mondja: leginkább a webkereskedelem mértéke nő, de ez még mindig nem számít jelentős szegmensnek. Arra is felhívják a figyelmet, hogy miközben egyre többet vásárolunk, egyre kevesebb az üzlet, ahol ezt megtehetjük.

„Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az üzletszám nem növekszik, hanem csökken, és ennek az az oka, hogy rendkívül éles verseny van a piacon. Vannak kis üzletek, akik nem találják meg a számításukat. Az elmúlt években minden esztendőben néhány ezerrel csökkent a számuk. Ehhez hozzájárul, hogy Magyarország kiskereskedelmi hálózata az unióhoz viszonyítva elaprózottabb, tehát törvényszerű hogy a verseny miatt csökkenhet a kisebb üzletek száma” – tette hozzá Vámos György.

A tartós fogyasztási cikkeken kívül nőtt az élelmiszerek és az üzemanyag forgalma is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman amerikai nagykövet ismét kioktatja a kormányt és Putyin-pártisággal vádolja és bírálja Orbán Viktort a hétfői, Magyar Külügyi Intézetben elmondott beszéde miatt egy, a szerkesztőségünknek eljuttatott levelében, amelyben az AmCham Patrons vacsoráján elmondottakat írták le.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb bolt lesz zárva december 24-én

Újabb bolt lesz zárva december 24-én

Az összes magyar üzletét bezárja a Libri december 24-én. A cég ezzel akar hozzájárulni a munkatársai ünnepi kikapcsolódásához - írja a Világgazdaság.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!