2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

A svájci gazdaságnak sem tesz jót a túl erős frank

Svájci bevásárlók rohanták meg a határ menti német üzleteket. Az olcsó euró miatt többet ér a pénzük, így azt inkább külföldön költik el. A svájci frank erősödése az alpesi ország gazdasági növekedését is visszavetheti. Az UBS bankház idén legfeljebb fél százalékos GDP bővülésre számít, miközben korábban 1,8 százalékot jeleztek előre. A pénzintézet azt is elképzelhetőnek tartja, hogy leggazdagabb svájci ügyfeleik dollárra váltják frankjukat, az árfolyamküszöb eltörlése ugyanis szerintük bizonytalanná tette a mindeddig rendkívül stabil svájci frank árfolyamát.

Svájci bevásárlók szállták meg a bevásárlóközpontot Weil-am Rheinben. A rohamot a svájci jegybank váratlan csütörtöki döntése váltotta ki. Az árfolyamküszöb eltörlése nyomán drasztikusan erősödött a svájci frank az euróhoz képet. „Az euró nagyon olcsó. Amikor pénzt váltok, nagyon sok eurót kapok, és így olcsón tudok vásárolni. Ruhát, meg mindent. Ezért vagyok itt” – mondta egy svájci vásárló.

Ráadásul a téli vásárnak köszönhetően jelentős leértékelés is várja az embereket. „Itt a határnál mindig is hasznot húztunk a svájci vevőkből. Szerintem a következő két hétben biztosan több svájci vásárlónk lesz, mert ők is tudják, hogy most a svájci árakhoz képest féláron kapják meg a termékeinket. A határnál élők most legalább 20 százalékot takarítanak meg” – mondta egy német eladó.

Volt ahol másfélszeresére nőtt a forgalom az elmúlt napokban. „Reggel még normális forgalmunk volt, de ebéd után két órakor nagyon sokan jöttek, sok bázeli is” – mondta az egyik eladó, aki szerint nemcsak a határ menti svájci településekről, hanem még a távolabbi nagyvárosokból is érkeznek.


Szerdán még 1 svájci francért 80 eurócentet adtak, a jegybanki lépés után viszont már egy az egyben is váltották az alpesi valutát. A svájci turizmusban és kereskedelemben érdekeltek aggódnak a változó árfolyam miatt. Ugyanis ami jó a bevásárlóknak, az rossz az exportra termelő svájci vállalatoknak, ráadásul ha a gazdaság is gyengébben teljesít, a munkanélküliség is nőhet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!