2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 15:00

Gazdaság

A spanyol kormány június végéig áfamentessé tette az alapvető élelmiszereket

Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket az élelmiszerek áfacsökkentése Spanyolországban. A kormány június végéig áfamentessé tette az alapvető élelmiszereket, az olajok és a tészták általános forgalmi adóját pedig 10-ről 5 százalékra csökkentette. A HírTV-t Tóth Brigitta tudósította.

  • A spanyol kormány június végéig áfamentessé tette az alapvető élelmiszereket

A spanyol kormány úgy gondolta, hogy a januárban, az élelmiszerek egy részére bevezetett áfakedvezménnyel csökkenteni tudja a családok kiadásait és hosszú idő után végre kevesebb pénzt kell majd a heti bevásárlásra költeniük. Az intézkedés nem működik, mert nemhogy kevesebbet, hanem többet kellett fizetni a kasszánál ugyanazokért a termékekért. A statisztikai hivatal pedig most meg is erősítette ezt.

Bár az adókedvezménnyel érintett élelmiszerek, így a tej, tojás, pékáru, olaj és a tészták valóban olcsóbbak lettek, de minden más drágult átszámolva 100-200 forintnak megfelelő összeggel.

Egyik napról a másikra drágábbak lettek a gabonatermékek és a palackozott vizek, megugrott a joghurtok, a húsok, különösen a halak és a konzervek ára is, amelyek korábban szinte érintetlenek voltak.

A statisztika szerint végül átlagosan 0,4 százalékkal drágultak az élelmiszerek januárban, miközben mindenki csökkenést várt. Szakemberek azzal próbálják csillapítani a kedélyeket, hogy sokkal rosszabbak lennének az adatok, ha a kormány nem vezeti be az adókedvezményt.

A szocialistákkal kormányzó Podemos most az árak maximalizálását vagy pedig egy fix 14 százalékos bónuszt követel a kormánytól a bevásárlókosár végösszegére. Az agrárminiszter viszont hétfőn közölte, hogy mivel az élelmiszer-infláció most érhette el a tetőpontját, kizárt, hogy újabb könnyítéseket vezessenek be. Ezzel együtt viszont arra kérte az élelmiszermiszerlánc tagjait, hogy a termelési költségek csökkenését vezessék át az élelmiszerek árába, hogy a családok valóban érezzék a segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Amikor a szakmaiságot felváltja az ideológia és a politikai korrektség

Amikor a szakmaiságot felváltja az ideológia és a politikai korrektség

Habár a Világ Kultúráinak Háza irodalmi díjának zsűrije mesterműnek, sőt a legjobbnak minősítette Nádas Péter író Rémtörténetek című kötetét, úgy tűnik a magyar író azért részesülhetett rangos elismerésben, mert fehér - derül ki a prae.hu. elemző cikkéből, melyet az Index szemlézett. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

A részvénypiac forgalma a héten 49,84 milliárd forint volt az előző héten elért 59,47 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!