2024. 07. 20. Szombat Illés napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Gazdaság

A Roszatom vezérigazgatója adta át az első fűtőelem-szállítmányt Akkuyuban

A Roszatom vezérigazgatója átadta a törökországi Akkuyu atomerőműben az első fűtőelem-szállítmányt. Törökország az atomerőművel csökkenti széndioxid-kibocsátását és növeli az energiaellátás biztonságát. Az átadáson internetes kapcsolaton keresztül jelen volt Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök is. Az ünnepségen a HírTv stábja is ott volt.

  • A Roszatom vezérigazgatója adta át az első fűtőelem-szállítmányt Akkuyuban

Vlagyimir Putyin engedélyével adta át a Roszatom vezérigazgatója az első fűtőelem-szállítmányt a törökországi Akkuyu atomerőműben.

Recep Tayyip Erdogan török államfő személyesen vett volna részt az eseményen, azonban szerdán egy interjú közben rosszul lett és lemondta programjait.

Így ő is videokapcsolaton keresztül volt jelen. Azt mondta a teremben megjelent díszvendégeknek és a sajtó képviselőinek, hogy a biztonság prioritás volt az építés során.

A fűtőelemek érkezése azért fontos, mert ezután kezdődik az a folyamat, amelynek eredményeként elindítják a reaktort.

Törökország első atomerőművének építkezése a tervek szerint 2028-ig befejeződik, és áramtermelése Törökország energiaszükségletének 10 százalékát fedezi majd.

Ankara célja az erőmű építésével az energiabiztonságon túl, hogy csökkentse az ország széndioxid-kibocsátását.

Törökország tavalyi 328 terrawattóra elektromos fogyasztásából 34 százalékban szén, 22 százalékban pedig gázerőművek fedezték. Ezek egy részét váltanák ki az atomenergiával.

A kivitelező teljes egészében a Roszatom. Vezérigazgatója azt mondta az ünnepségen, mind kitartottak az erőmű mellett, és ennek meglett az eredménye.

Az Akkuyu atomerőmű négy blokkja nyomottvizes technológiával állít elő elektromos áramot. Egy blokkja 1200 megawatt teljesítményű.

A Roszatom ezt a típusú blokkot építi majd fel Magyarországon is a hazai körülményekre szabva.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ujjong a Hamász

Ujjong a Hamász

A Hamász iszlamista palesztin mozgalom pénteken üdvözölte a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICJ) véleményét, amely szerint törvénybe ütköző, hogy Izrael továbbra is megszállva tartja az 1967-ben megszállt palesztin területeket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó: Egy, az Európai Unióba igyekvő ország két európai uniós tagország energiaellátását is veszélyezteti + videó

Szijjártó: Egy, az Európai Unióba igyekvő ország két európai uniós tagország energiaellátását is veszélyezteti + videó

Érthetetlen és egyben elfogadhatatlan döntés Ukrajna részéről az orosz Lukoil magyarországi kőolajtranzitjának leállítása, és bár hazánk ellátását átmeneti megoldásokkal sikerült stabilizálni, ezek az eszközök már középtávon sem fognak működni, így gyorsan megoldást kell találni - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
Az extrém hőség miatt már szüretelik a szőlőt Pécsen + videó

Az extrém hőség miatt már szüretelik a szőlőt Pécsen + videó

Az utóbbi hetek nagy melege a szólóültetvényeken is megtette hatását. Kapcsolunk Pécsre kollégánkhoz, Szilágyi Jenőhöz, aki a Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintezet birtokán van. Az apropó pedig az, hogy az országban elsőként itt megkezdődött a szüret.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!