2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:55

Gazdaság

A régebbi hitelesek törlesztője csökkenhet a legjobban

A devizahitel-törlesztőrészletek várhatóan jövő februártól, a pert indító bankok ügyfelei esetében pedig márciustól csökkenhetnek az elszámolási törvény szerint. Azoknak mérséklődhet a legnagyobb mértékben a törlesztőrészletük, akiknek régóta van hitelük.

A törlesztőrészlet 40 ezer forint volt eredetileg, 78 ezer jelenleg, és 56 ezer forintra fog csökkenni – így alakul majd egy tipikus devizahiteles havi törlesztőrészlete a bankok elszámoltatása után a Magyar Nemzeti Bank szerint. Várhatóan már februártól csökkenhetnek az adósok terhei, akkorra fizetik vissza a csaknem 1100 milliárd forintot az egyoldalú kamatemelések és a törvénytelenül alkalmazott devizaátváltási árrés miatt a pénzintézetek az ügyfeleknek.

Az elszámoltatás minden olyan hitelszerződést érint majd, amelyet 2004. május elseje után folyósítottak és 2009. július végéig nem szűnt meg. A fennálló tőketartozást csökkentik majd, és visszaállítják a szerződéskötéskor megállapított kamatot. Minél régebbi a hitel, annál nagyobb mértékben mérséklődik a törlesztőrészlet.

„Megnézzük, hogy mennyi volt a túlfizetése az ügyfélnek, amelyet tisztességtelenül vett el tőle a bank, ezeket az összegeket minden hónapra kiszámoljuk, és megnézzük, ha annak idején a frankban fennálló tartozását csökkentette volna, ez a jelenben mennyit jelentene. Ez praktikusan ugyanaz, mintha ezt ő akkor frankszámlára tette volna, az kamatozott volna mostanáig, és most ő azzal csökkentheti a tőketartozását. Tehát ha nagyon régi ez a visszajáró pénz, akkor a kamatos kamata is elég magas” – mondta Vonnák Balázs, az MNB igazgatója.

Az elszámoltatás után várhatóan tavasszal forintosítják majd a deviza-jelzáloghiteleket, piaci árfolyamon. Ez egy 2005-ben húsz év futamidőre felvett tízmillió forintos kölcsönnél 86 ezer forintos törlesztőrészletet jelent, kevesebbet, mint amennyi egy ugyanilyen kondíciókkal kötött forinthiteles törlesztője. Ha a piaci árfolyam alatt váltanának, még ennél is nagyobb lenne a különbség. „Mindig is azt mondtuk, hogy a forinthitelesek nem járhatnak hosszú távon rosszabbul. Gondoljunk bele, hogy 2007–08-ban, amikor a bankok arról győzködtek mindenkit, hogy devizában, frankban vegyen fel hitelt, mert az olcsó, ezek az emberek a hazai valutában bíztak. Azt mondták, hogy köszönik szépen, az ő jövedelmük forintban van, és forintban veszik fel a hitelt” – fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A pénzintézetek már megvették a forintosításhoz szükséges devizát a Magyar Nemzeti Banktól. A devizatartalék átlagos árfolyama azonban alacsonyabb volt a jelenleginél, vagyis a tranzakció a központi bank konyhájára is hozott pénzt. Varga Mihály szerint a nyereség a jegybankot illeti, független intézményként pedig maga döntheti el, mihez kezd majd a pénzzel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Magyar Péter háborúpárti. Háborúpárti külföldi támogatói vannak, és háborúpárti partnereket keres külföldön. Magyar Péter ezért a legdurvább háborús retorikát képviselő Európai Néppárthoz akar csatlakozni - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a kormánypárt közösségi oldalára feltöltött videóban. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!