2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Bayer show 21:15

Gazdaság

A reálbérek emelkedése is hozzájárul a belső kereslet felélénküléséhez

Megemelt legkisebb keresetek tovagyűrűző hatásának és a feszes munkaerőpiacnak köszönhetően magas, két számjegyű lehet a bérdinamika 2024-ben. Ez és az alacsony infláció hat százalék körüli reálkereset növekedését vetít előre. Ez azt is jelezi, hogy a vásárlóerő növekedése lehetővé teszi a fogyasztás bővülését. Ezzel pedig az egész gazdaság jól jár.

  • A reálbérek emelkedése is hozzájárul a belső kereslet felélénküléséhez

Ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedési pályán haladjon, ahhoz elengedhetetlen a belső motorok működése. Ehhez pedig arra van szükség, hogy folytatódjon a reálbérek emelkedése. Ennek fényében érdemes megnézni, hogy mivel számol ezen a területen a kormány konvergenciaprogramja.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy 2023-ban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a nemzetgazdaságban 571 200 forint volt. Ez az érték 14,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A dinamikus bérnövekedéshez a legkisebb bérek év eleji emelésének tovagyűrűződő hatása, a feszes munkaerőpiaci környezet, az infláció bérfelhajtó hatása, illetve a közszféra bérfejlesztései is hozzájárultak. A 2023. évi átlagkereset indexét befolyásolta a 2022 februárjában a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett, hathavi illetménynek megfelelő fegyverpénz. Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset növekedése 1,4 százalékponttal lenne magasabb.

Ha a részletekre tekintünk, akkor kiderül, hogy a költségvetési körben tavaly 7,3 százalékkal emelkedett a bruttó átlagkereset az előző évhez képest. A versenyszférában 16,2 százalékos volt a növekedés. A múlt évben azonban az infláció mértéke meghaladta a bérek emelkedését, így az év egészét tekintve a reálkeresetek 2,9 százalékkal mérséklődtek. 

Tavaly szeptember óta viszont a bérek növekedése ismét meghaladja az inflációt, ami a reálbérek emelkedésén keresztül hozzájárul a belső kereslet felélénküléséhez.

Fontos fejlemény volt, hogy a versenyszféra munkáltatói és munkavállalói képviseleteivel megállapodva a kormány 2023. december 1. napjától a minimálbér havi bruttó összegét 266 800 forintra (plusz 15 százalék), a garantált bérminimum havi bruttó összegét 326 ezer forintra (plusz tíz százalék) emelte. A minimálbér és a garantált bérminimum két számjegyű emelésével folytatódhat az alacsonyabb keresetű munkavállalók bérének felzárkózása.

teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján olvasható.

Fotó: Getty Images

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!