2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

A reálbérek emelkedése is hozzájárul a belső kereslet felélénküléséhez

Megemelt legkisebb keresetek tovagyűrűző hatásának és a feszes munkaerőpiacnak köszönhetően magas, két számjegyű lehet a bérdinamika 2024-ben. Ez és az alacsony infláció hat százalék körüli reálkereset növekedését vetít előre. Ez azt is jelezi, hogy a vásárlóerő növekedése lehetővé teszi a fogyasztás bővülését. Ezzel pedig az egész gazdaság jól jár.

  • A reálbérek emelkedése is hozzájárul a belső kereslet felélénküléséhez

Ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedési pályán haladjon, ahhoz elengedhetetlen a belső motorok működése. Ehhez pedig arra van szükség, hogy folytatódjon a reálbérek emelkedése. Ennek fényében érdemes megnézni, hogy mivel számol ezen a területen a kormány konvergenciaprogramja.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy 2023-ban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a nemzetgazdaságban 571 200 forint volt. Ez az érték 14,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A dinamikus bérnövekedéshez a legkisebb bérek év eleji emelésének tovagyűrűződő hatása, a feszes munkaerőpiaci környezet, az infláció bérfelhajtó hatása, illetve a közszféra bérfejlesztései is hozzájárultak. A 2023. évi átlagkereset indexét befolyásolta a 2022 februárjában a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett, hathavi illetménynek megfelelő fegyverpénz. Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset növekedése 1,4 százalékponttal lenne magasabb.

Ha a részletekre tekintünk, akkor kiderül, hogy a költségvetési körben tavaly 7,3 százalékkal emelkedett a bruttó átlagkereset az előző évhez képest. A versenyszférában 16,2 százalékos volt a növekedés. A múlt évben azonban az infláció mértéke meghaladta a bérek emelkedését, így az év egészét tekintve a reálkeresetek 2,9 százalékkal mérséklődtek. 

Tavaly szeptember óta viszont a bérek növekedése ismét meghaladja az inflációt, ami a reálbérek emelkedésén keresztül hozzájárul a belső kereslet felélénküléséhez.

Fontos fejlemény volt, hogy a versenyszféra munkáltatói és munkavállalói képviseleteivel megállapodva a kormány 2023. december 1. napjától a minimálbér havi bruttó összegét 266 800 forintra (plusz 15 százalék), a garantált bérminimum havi bruttó összegét 326 ezer forintra (plusz tíz százalék) emelte. A minimálbér és a garantált bérminimum két számjegyű emelésével folytatódhat az alacsonyabb keresetű munkavállalók bérének felzárkózása.

teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján olvasható.

Fotó: Getty Images

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!