2020. július 5.,
vasárnap, Emese, Sarolta napja

A rágcsálók ellen jól jött az eső

2014. május 18., vasárnap 12:39, frissítve: vasárnap 13:29

Az ország egyes területein a héten három nap alatt esett annyi eső, mint egész áprilisban. A csapadék és a vihar a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint több helyen okozott kárt a vetésben és a gyümölcsösökben. A gabona az erős szélben megdőlt, és a repcében is várható terméskiesés. A nedves időjárás kedvez a különféle gombák elszaporodásának, ugyanakkor az egerek ellen jól jött az eső.

Egerek rágták a durumbúza kalászát Antal Sándor földjén. A törökszentmiklósi gazda azt mondja: nemcsak az ő földjén, de országszerte elszaporodtak a rágcsálók az enyhe, száraz tél következtében. A termelők vegyszert, mérget pedig nem alkalmazhattak, mert az a növényre és más állatokra is káros lett volna.

– 20 milliméter esőt kaptunk az elmúlt nap, ez a viszonylag több csapadék befolyt a lyukakba, és az egereket kiüldözte, ugye a víz elől menekültek és kinn maradtak, elpusztultak. Nekünk ez egy nagy megváltás volt – mondta a törökszentmiklósi gazdálkodó a Hír Televíziónak.

Eső nélkül 2-3 héttel korábban kezdődött volna az aratás, a gabona minősége pedig rosszabb lett volna. A repcének és a napraforgónak is jól jött a csapadék.

„Vannak olyan növényi kultúrák, ahol ez már elég, illetve vannak olyan tájak, ahol bel-, illetve árvízprobléma is van, de összességében a terméskilátások továbbra is kedvezőek, a jövőkép nem változott” – vélekedik Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A napokban esett 75 milliméter csapadék segít a Csongrád megyei barackon is. „A téli csapadékhiányt ez most tudta enyhíteni, eléggé mélyen van a talajvízszint, tehát ez most lassan behozza a lemaradást. Igazából, a gyümölcs szempontjából annyi van, hogy mihelyst fölszárad, azonnal mennünk kell permetezni gomba ellen, de ez a legkisebb probléma” – mondja Barna Károly szatymazi őstermelő.

A gazdák szerint az igazán jó terméshez még 100 milliméter esőre lenne szükség az Alföldön.

Forrás: Hír TV