2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Gazdaság

A PSZÁF is a Bloomberg körmére néz

A Magyar Nemzeti Bank mellett már a PSZÁF is vizsgálja, hogy miért adott ki az egyik legnagyobb amerikai hírügynökség megtévesztő adatokat kedden, néhány perccel a jegybank kamatdöntése előtt. Piaci elemzők szerint a Bloomberg akciója nyomán egy jól értesült befektető rövid idő alatt komoly összeget nyerhetett.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) piacbefolyásolás gyanújával indított vizsgálatot a kedden történtek miatt. Néhány perccel a 25 bázispontos jegybanki alapkamat-csökkentés bejelentése előtt az amerikai Bloomberg azt közölte, hogy a monetáris tanács 1 százalékra csökkenti az alapkamatot, ami 400 bázispontos mérséklésnek felelt volna meg.

Az álhír hatására többegységnyit zuhant a forint árfolyama, és a magyar fizetőeszköz csak a jegybank hivatalos közlésére erősödött vissza. Azt senki nem meri kijelenteni, hogy tudatos volt a tévedés, mint ahogy azt sem, hogy véletlen. Az azonban biztos, hogy bizonyos befektetők számára óriási hasznot is hozhatott.

„A piaci tapasztalatok azt mutatják, hogy aki felkészül egy ilyen bakira, az tud rajta akár jelentősebb összegeket is keresni – mondta Tóth Gergely elemző. – Egy átlagembernek, egy átlagbefektetőnek viszont maximum csak, ha szerencséje van, akkor tud ezzel profitálni” – tette hozzá a Buda-Cash Brókerház Zrt. munkatársa.

Nem az első eset – és nem is az utolsó?

Nem ez volt az első eset, hogy az amerikai hírügynökség félreértelmezhető tudósítása mozgatja a forint árfolyamát. 2010 szeptemberében egy olyan cikket jelentettek meg, amelyből téves következtetést lehetett levonni a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap tárgyalásairól. Török Zoltán elemző szerint az idén még lehet számítani arra, hogy a befektetők a forinttal spekulálnak.

„Egészen biztosnak tűnik, hogy a magyar forint továbbra is az egyik kedvelt spekulációs deviza lesz itt a külföldi pénzügyi spekulánsok körében – közölte a Raiffeisen Bank elemzője. – Ennek sok magyarázata van, az egyik magyarázata az, hogy annak ellenére, hogy javulnak a magyar gazdaságnak a kilátásai, és annak ellenére, hogy a gazdaság sérülékenységének a faktorai azok némileg javuló tendenciát mutatnak, de még jelenleg is a magyar gazdaság tekinthető itt a kelet-közép-európai országok közül a legsérülékenyebbnek, aki önálló devizával rendelkezik” – mondta Török Zoltán.

A Bloomberg regionális kommunikációs részlege az MTI érdeklődésére azt közölte: a hiba felfedezése után azonnal korrigálták azt, és azonnali lépéseket tettek az ilyen esetek megelőzése érdekében. Azt azonban nem árulták el, hogy indul-e vizsgálat a hírügynökségen belül annak a felderítésére, hogy a keddi lépésük lehetett-e tudatos akció a magyar fizetőeszköz ellen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Alig változott a forint árfolyama csütörtök reggelre

Alig változott a forint árfolyama csütörtök reggelre

A forint árfolyama csütörtök reggelre alig változott az euróval és a svájci frankkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben, a dollár ellenében viszont 0,3 százalékkal erősödött.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!