2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

A legkisebb eddigi vízállás mellett is biztonságosan üzemelt a paksi erőmű

A paksi atomerőmű a legkisebb eddig mért extrém vízállás mellett is biztonságosan üzemeltethető volt - mondta az atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár szerdán Visegrádon, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület 65. vándorgyűlésén.

  • A legkisebb eddigi vízállás mellett is biztonságosan üzemelt a paksi erőmű

Aszódi Attila hozzátette, hogy az épülő Paks II. esetében a hűtővizet biztosító szivattyúk a jelenlegi - szintén biztonságos szinten épült - berendezésekhez képest is két méterrel mélyebben lesznek kiépítve a Dunában. Mindkét erőmű az igen kis vízhozam, 300 köbméter/másodperc esetében is biztonsággal üzemeltethető. Kitért arra, hogy az atomerőmű olyan magasra épült, hogy az áradások nem fenyegetik.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az idén tapasztalható kirívóan meleg időjárás milyen feladatok elé állította az energetikai szektor európai szolgáltatóit. Példaként említette, hogy a német nagy atomerőművek nagyon jól teljesítettek, míg az időjárásfüggő energiatermelés visszaesett. Az európai vízerőművek termelése csökkent, a szélerőművek 12-14 százalékos, a naperőművek pedig 18 százalékos kihasználtsággal működtek, ehhez képest az atomenergia termelése meghaladta a 80 százalékos kihasználtságot.

Grabner Péter a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energetikáért felelős elnökhelyettese előadásában arról beszélt, hogy hol tart az egységes európai villamosenergia-rendszer kiépítése, és milyen utat kell még bejárni a teljes megvalósulásig.

Kitért arra is, hogy Magyarországon 2010-ben még csak két kis naperőmű volt, 2017-ben viszont már 304.

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára azokról a törekvésekről beszélt, amelyek a tiszta, okos és megfizethető energia megvalósulását szorgalmazzák.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!