2023. 09. 25. Hétfő Eufrozina, Kende napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Gazdaság

A különbözet visszajár az adósnak

Egyhavi törlesztőrészletet is visszakaphat a banktól egy devizahiteles – a Kúria csütörtöki döntése alapján –, ha pert indít a pénzintézete ellen. Az eljárás költségei miatt a pénzügyi biztos azonban inkább közérdekű kereset indítását javasolja. A Hír Televízió úgy tudja: a jövő héten egyeztetések kezdődnek a pénzügyi felügyelet és a bankszövetség között.

Akár 60 milliárd forintos veszteséget is okozhat a bankszektornak a Kúria csütörtöki döntése. A legfelsőbb bírói fórum ugyanis egy devizahiteles perében azt mondta ki, hogy az árfolyamrés költség, amelynek mértékét a kölcsönszerződésben is fel kell tüntetnie a banknak, és ha azt jogszerűtlenül emelte 1 százalékról 2 százalékra, akkor a különbözet visszajár az adósnak. Több pénzintézet viszont nagyobb, 3-4 százalékra emelte az árfolyamrést, így a visszajáró pénz is jelentősebb lehet. Az elszámolást az adósok egyedileg követelhetik a bíróságokon. Bár a Kúria nem jogegységi döntést hozott, az ítélet precedensértékű lehet az alsóbb fokú bíróságoknak.

„Pénz mindenképpen visszajár, szerintem minden devizahitelesnek, minden jelzálog-devizahitelesnek, nagy valószínűséggel – fogalmazott Varga Judit. – Ezt viszont csak egyedi ügyeknél lehet elérni, tehát perelni kell, meg kell várni az ítéletet és akkor jön vissza. Ahogy számoltuk, mondjuk 5 millió forint hitelnél maximum 60 ezer forint” – tette hozzá Az én pénzem főszerkesztője. A bírósági eljárás azonban akár több százezer forintba is kerülhet.

A megoldás a közérdekű kereset lenne, amit a pénzügyi felügyelet vagy a legfőbb ügyész nyújthat be. Az eljárás így a károsultak nélkül folyna, vagyis nekik ez nem kerülne semmibe. A bíróság kedvező döntése esetén viszont a bankokat kötelezhetik arra, hogy a különbözetet visszafizessék az adósoknak. A Hír Televízió úgy tudja, a jövő héten tárgyalások kezdődnek majd, amelyen a pénzügyi felügyelet és a bankszövetség is részt vesz.

A témával részletesen foglalkozik a Hír Televízió Bruttó című gazdasági magazinja is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön is törvénnyel védené hazánk függetlenségét a külföldi befolyásolási kísérletektől?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Széleskörű programokkal várták a piacokra látogatókat

Széleskörű programokkal várták a piacokra látogatókat

Szeptember 22-e a Nyitott Piacok Napja. A rendezvény elsősorban a vásárlóknak szól és a piacozáshoz akar kedvet csinálni. Ez a hazai kezdeményezés a Vásárcsarnokok, Piacok Együttműködési Fórumának első megvalósult együttműködése.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!