2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Gazdaság

A kukorica harmada is oda lehet

Az idei kukoricatermés harmadát teheti tönkre az esős idő Csongrádban a termelők szerint. Sok helyen ráadásul az őszi munkákat sem tudják elkezdeni a vizes talajon, ami már a jövő évi termést is visszavetheti. Az elázott kukorica kiszárítása többletköltséget is jelent a gazdáknak, miközben a felvásárlási ár alig fedezi a költségeiket.

Az elmúlt egy hónapban annyi eső esett, hogy a megye északi részén szinte mindenhol vízben áll a kukorica. „Látszik itt mellettem, mögöttem is a területen, a csatornák sem tudják egy részét elvinni, és a kukoricák még talpon vannak. Megpróbáltunk gumihevederes gépekkel is dolgozni, azok sem tudták betakarítani. Egyelőre nagyon kilátástalan a helyzet, nem tudni, hogy ezen a területen, ha le is bírjuk szedni, mikor is tudjuk leszedni a területet, mennyi megy kárba, illetve hogy mi lesz a letakarított termény után lévő talajjal, hogy egyáltalán talajmunkát bírunk-e csinálni” – mondta Perjés István, a Kinizsi 2000 Zrt. növénytermesztési igazgatója.

A csapadékos ősz a jövő évi termést is visszavetheti. „Még ma is mintegy 350 hektár kukoricánk víz alatt áll, az őszi vetéseinknek az 50 százalékát sem tudtuk nagyon elvégezni, a talajmunkákkal olyan hátrányban vagyunk, hogy ebben az évben már fel sem tudunk szántani, sőt már jó minőségről már nagyon nehéz beszélni, tehát ez az év a katasztrofális évek közé kell, hogy beiratkozzon” – ezt már a cég elnöke, Farkas Sándor mondta.

Az elázott kukoricát ki kell szárítani, ami mázsánként 400-500 forintos többletköltség, miközben az országosan egyébként bőséges termés lenyomta a felvásárlási árat. Októberben még 46 ezer forintot adtak egy tonna kukoricáért, novemberre viszont 40 ezer forint alá ment az ár.

„Az árakról annyit kell tudni, hogy ugye nagyon alacsony árral indult a betakarítás idején, ami most egy kicsit emelkedett, hiszen 37-39 ezer forint közötti tonnánkénti átvételi árakról beszélnek, de ez még mindig elmarad az elmúlt évekhez. Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy ez a megyei 6,6 tonnás termésátlag, amit a kamara felmért, az egy 37-39 ezer forintos árral a költségeknél van jelen pillanatban” – mondta Kocsis László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal igazgatóhelyettese.

Kárenyhítést azok a termelők kapnak, akik a kukorica harmadát nem tudják betakarítani.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - Közlekedési gondokat okozott a havazás + videó

Radar - Közlekedési gondokat okozott a havazás + videó

Csütörtökön Magyarországra is megérkezett az idei tél első nagyobb havazása. Azonban nem csak hazánk közlekedésében okozott problémákat a hó, több országban is utakat zártak le, valamint a hatóságok figyelmeztették a lakosságot a veszélyes útviszonyok miatt.
Radar - Ismét hullanak a rakéták + videó

Radar - Ismét hullanak a rakéták + videó

A Hamász már a tűzszünet lejárta előtt rakétatámadást indított Izrael ellen és a válasz sem maradt el. Az Izrael és Hamasz közötti háború így az 56. napjához érkezett.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Átadták az új Ipoly-hidat + videó

Átadták az új Ipoly-hidat + videó

Ezúttal Őrhalom és Ipolyvarbó között készült el az új híd, ami amellett, hogy a határ menti közösségek életét megkönnyíti, a gazdaság fejlesztése szempontjából is fontos szerepe van.
Románia nem előzte meg Magyarországot

Románia nem előzte meg Magyarországot

Az Eurostat adatai alapján Románia nem előzte meg Magyarországot a 2022-es vásárlóerő-paritáson számolt gazdasági növekedés (GDP) alapján a Nézőpont Intézet számításai szerint.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!