2025. 01. 19. Vasárnap Sára, Márió napja
Jelenleg a TV-ben:

Ottó

Következik:

Vezércikk 06:00

Gazdaság

A kukában landol a vásárolt élelmiszer fele

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az élelmiszer-pazarlás egyszerre környezetvédelmi, gazdasági és erkölcsi probléma, ezért minden fogyasztó részéről folyamatos tudatosságot igényel a visszaszorítása - hívta fel rá a figyelmet a Magyar Nemzet Online.

  • A kukában landol a vásárolt élelmiszer fele

Idehaza évente több mint 600 millió adag élelmiszert pazarolunk el a háztartásokban, amely mennyiség több mint félmillió ember teljes körű éves élelmezését fedezné.

A veszteség pénzben kifejezett értéke pedig több mint 170 milliárd forint, vagyis

fejenként 18 ezer forintot „dobunk a kukába” az év során.

 A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az idei élelmezési világnap alkalmából felhívta a figyelmet: kutatásaik alapján

a feleslegessé vált ételalapanyagok felénél nem megelőzhető, hogy hulladékká váljon, ilyen például a csont, a zöldség- és gyümölcshéj, a tojáshéj, ám a másik részben termelődő hulladék egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne. Ezt a megelőzhető részt nevezzük élelmiszer-pazarlásnak,

ami több mint 300 ezer tonnát tesz ki évente a magyar háztartásokban.

A Nébih felidézi: sokat fejlődött a társadalom e területen az elmúlt években, hazánkban széles körű összefogás tapasztalható a pazarlás visszaszorítására. Ennek első eredménye az Élelmiszer Érték Fórum létrehozása volt 2014-ben, amelyben a társadalom és a gazdaság minden szegmense képviselteti magát. A Nébih Maradék nélkül programja pedig két évvel később, 2016-ban jött létre azzal a céllal, hogy a szemléletformálás eszközével csökkentse az élelmiszer-pazarlás mértékét.

A szakemberek hangsúlyozzák:

a szemléletváltozást gyermekkorban lehet leginkább megalapozni, ezért a hatóság általános iskolákra szabott oktatási programja is kiemelt hangsúlyt fektet az élelmiszer-pazarlás megelőzésére.

A kicsiknek bemutatóórákkal, oktatási kiadványokkal, videókkal, gondolkodásra ösztönző munkafüzetekkel, szórakoztató játékokkal, rajzpályázattal, a pedagógusoknak pedig prezentációkkal igyekeznek átadni az üzenetet, hogy az élelmiszer valójában mekkora érték – hívta fel a figyelmet az élelmiszer-biztonsági hivatal.

Magyar Nemzet Online

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk - A Brutalista: Epikus utazás az amerikai álom szívébe

Svenk - A Brutalista: Epikus utazás az amerikai álom szívébe

A Brutalista nem csak egy film az építészetről, hanem egy intenzív utazás az emberi lélek mélységeibe és a társadalmi struktúrák kritikája. A film vizuális stílusa, a karakterek mélysége és a történet epikus volta miatt mindenképpen érdemes megnézni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!