2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

A közétkeztetés étlapjára is több halétel kerülhet

A friss magyar hal fogyasztására buzdít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az uniós átlagnál jóval kevesebbet, csupán négy és fél kiló halat eszünk évente, ennek nagy részét karácsonykor. Kardeván Endre államtitkár a Hír TV-nek megerősítette, hogy a jövőben a közétkeztetésben is fontos helyet foglalnak majd el a különböző szálkamentes magyar halkészítmények.

A kopoltyú élénk rózsaszín színe, a bőr rugalmassága és a szemek állapota is árulkodik a hal frissességéről. Ilyenkor, karácsony előtt sokan érdeklődnek a halasoknál, az év többi részében ez nem jellemző. „Győzködnünk kell a vevőket, hogy keressenek meg minket, mert egyéb időkben nagyon sokan félnek a haltól, részben a szálka miatt, részben a hal frissessége miatt” – mondja Szilágyi Gábor üzletvezető.

A magyar hal minőségére az élelmiszer-biztonsági hivatal garanciát vállal, de a külföldi, mirelit áruval már nincs könnyű dolguk az ellenőröknek: a tengeri halaknál többször előfordul, hogy nehézfém van bennük.

A vidékfejlesztési államtitkár megerősítette, hogy a jövőben a közétkeztetés étlapjára is több halétel kerülhet. „Simán lehet menzára vinni, hároméves kortól felfelé mindenkivel megetethető, teljesen veszélymentes – jelentette ki Kardeván Endre. – Mindenféleképpen az a szándék, hogy a közétkeztetésbe bevigyük a halat, és elsősorban a magyar halat.”

Magyarországon a legtöbben még mindig a pontyot keresik, de a hekk és a harcsa is népszerű. Az egy főre eső éves halmennyiség háromnegyede a karácsonyi vacsora részeként fogy el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!