2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Gazdaság

A közétkeztetés étlapjára is több halétel kerülhet

A friss magyar hal fogyasztására buzdít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az uniós átlagnál jóval kevesebbet, csupán négy és fél kiló halat eszünk évente, ennek nagy részét karácsonykor. Kardeván Endre államtitkár a Hír TV-nek megerősítette, hogy a jövőben a közétkeztetésben is fontos helyet foglalnak majd el a különböző szálkamentes magyar halkészítmények.

A kopoltyú élénk rózsaszín színe, a bőr rugalmassága és a szemek állapota is árulkodik a hal frissességéről. Ilyenkor, karácsony előtt sokan érdeklődnek a halasoknál, az év többi részében ez nem jellemző. „Győzködnünk kell a vevőket, hogy keressenek meg minket, mert egyéb időkben nagyon sokan félnek a haltól, részben a szálka miatt, részben a hal frissessége miatt” – mondja Szilágyi Gábor üzletvezető.

A magyar hal minőségére az élelmiszer-biztonsági hivatal garanciát vállal, de a külföldi, mirelit áruval már nincs könnyű dolguk az ellenőröknek: a tengeri halaknál többször előfordul, hogy nehézfém van bennük.

A vidékfejlesztési államtitkár megerősítette, hogy a jövőben a közétkeztetés étlapjára is több halétel kerülhet. „Simán lehet menzára vinni, hároméves kortól felfelé mindenkivel megetethető, teljesen veszélymentes – jelentette ki Kardeván Endre. – Mindenféleképpen az a szándék, hogy a közétkeztetésbe bevigyük a halat, és elsősorban a magyar halat.”

Magyarországon a legtöbben még mindig a pontyot keresik, de a hekk és a harcsa is népszerű. Az egy főre eső éves halmennyiség háromnegyede a karácsonyi vacsora részeként fogy el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Több állattartó telepen is megjelent a madárinfluenza

Több állattartó telepen is megjelent a madárinfluenza

Kimutatta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van - közölte a hivatal kedden közleményben az MTI-vel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!