A kopoltyú élénk rózsaszín színe, a bőr rugalmassága és a szemek állapota is árulkodik a hal frissességéről. Ilyenkor, karácsony előtt sokan érdeklődnek a halasoknál, az év többi részében ez nem jellemző. „Győzködnünk kell a vevőket, hogy keressenek meg minket, mert egyéb időkben nagyon sokan félnek a haltól, részben a szálka miatt, részben a hal frissessége miatt” – mondja Szilágyi Gábor üzletvezető.
A magyar hal minőségére az élelmiszer-biztonsági hivatal garanciát vállal, de a külföldi, mirelit áruval már nincs könnyű dolguk az ellenőröknek: a tengeri halaknál többször előfordul, hogy nehézfém van bennük.
A vidékfejlesztési államtitkár megerősítette, hogy a jövőben a közétkeztetés étlapjára is több halétel kerülhet. „Simán lehet menzára vinni, hároméves kortól felfelé mindenkivel megetethető, teljesen veszélymentes – jelentette ki Kardeván Endre. – Mindenféleképpen az a szándék, hogy a közétkeztetésbe bevigyük a halat, és elsősorban a magyar halat.”
Magyarországon a legtöbben még mindig a pontyot keresik, de a hekk és a harcsa is népszerű. Az egy főre eső éves halmennyiség háromnegyede a karácsonyi vacsora részeként fogy el.