2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Gazdaság

A kormány dönthet, milyen mértékben emelkedjen a minimálbér

A kormány dönt a jövő évi minimálbér összegéről, miután elmaradt a megállapodás a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán az emelés mértékéről. Korábban a Magyar Idők arról írt, hogy a kormány szándéka szerint 2019 ben a minimálbér 150 ezer forintra nőhet a garantált bérminimum pedig 200 ezer forintot is elérheti jövőre.

  • A kormány dönthet, milyen mértékben emelkedjen a minimálbér

A kancelláriaminiszter már a múlthéten jelezte, hogy jövőre biztosan emelkedni fog a minimálbér és a garantált bérminimum. „Egy dolgot tudok biztosan, hogy a minimálbér jövőre emelkedni fog. Mi az elmúlt években is annak örültünk, hogy a munkaadók és a munkavállalók meg tudtak egyezni, továbbra is azt a garanciát vállaljuk, hogy az ő egyezségüket a kormány jóvá fogja hagyni” – fogalmazott korábban a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely számokat nem mondott, néhány napja a Magyar Idők írt arról, hogy ha a munkaadók és szakszervezetek nem tudnak megállapodni, akkor a tervek szerint 2019-ben a minimálbér 150 ezer forintra nőhet, a garantált bérminimum pedig 200 ezer forintot is elérheti.

Szerdán ismét ülésezett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, azonban ezúttal sem sikerült egyezségre jutni a feleknek.

„Ebben a gazdaságban nagyon sok van meg, szépek voltak a számok, de az nincs benne, hogy 3 év alatt 50 százalékos legyen a béremelés, ami ez alatt van, az már elfogadható lenne, de most a kormány kezében van a döntés. Én bízom benne, hogy a kormány ezeket a gazdaság folyamatokat a kis- és közepes vállalkozások leterheltségét figyelembe véve fogja megállapítani, ezeket a mértékeket” – nyilatkozta Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ elnöke.

A VOSZ főtitkára szerint egyszámjegyű emelés lenne a realitás. „Szerintünk nem megalapozott a kétszámjegyű emelés, nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt két évben 24 százalékot emelkedett a minimálbér és 40 százalékot a garantált bérminimum. A jövő évben is lesz gazdaságnövekedés-bővülés, de ez nem alapozza meg, hogy el lehessen szakadni a termelékenység növekedésétől” – közölte Perlusz László.

A Magyar Szakszervezeti Szökvetség a 150 ezer forintos minimálbér összegét támogatható javaslatnak tartják, de szerintünk ez is alacsonyabb annál, mint amiről a cégeknél a tárgyalások folynak. „Nem lettek volna nagyon rossz számok de a nem volt rá nyitottság. De a cégeknél ennél egy picit jelentősebb, tehát 205-6-7-8 ezer, igazából ez a 13-15 százalék közötti sáv mozog. A 10 százalék csak közelíti, de a konkrét számokról nem tudunk megegyezni” – nyilatkozta Sáling József, a szövetség elnökségi tagja.

Megegyezés hiányában várhatóan a kormány dönt majd arról, hogy milyen mértékben emelkedjen 2019-ben a minimálbér és szakmunkás bérminimum összege.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!