2021. 11. 27. Szombat Virgil napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Hírek 11:00

Gazdaság

A költségvetés július végi állásáról közli gyorsjelentését a Pénzügyminisztérium

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszerének július végi helyzetéről közli előzetes jelentését ma a Pénzügyminisztérium (PM).

Júniusban az államháztartás központi alrendszere 785,5 milliárd forintos hiánnyal zárt, egy évvel korábban a havi hiány 213,6 milliárd forint volt.

Az év első hat hónapjában a járványügyi kiadások, a gazdaságvédelmi intézkedések és az uniós fejlesztések előfinanszírozásának eredményeként a központi alrendszer 1837,0 milliárd forintos hiánnyal zárt.

A központi költségvetés 1534,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 313,9 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 11,2 milliárd forintos többletet mutattak. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 390,0 milliárd forintot tett ki.

A központi alrendszer első félévi 10 684,4 milliárd forint bevétele 575,8 milliárd forinttal, 5,7 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. A kiadások június végéig 12 521,4 milliárd forintot tettek ki, 2022,8 milliárd forinttal, 19,3 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának összegét.

Nőttek a személyi jövedelemadóból, a társasági adóból, valamint a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból származó bevételek. A kiadások növekedése elsősorban a költségvetési szervek, az egyéb szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok, valamint az uniós programok kiadásainak az egy évvel korábbihoz mért emelkedésével függ össze - közölte a Pénzügyminisztérium, hozzátéve, hogy magasabb volt még a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összeg is.

Június végéig 489,5 milliárd forint fejlesztési célú uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, az uniós kiadások ugyanakkor meghaladták a 1085,1 milliárd forintot. A költségvetésben létrehozott Európai Unióból érkező járvány elleni támogatások alapjába továbbra sem érkezett uniós támogatás, a járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat a kormány teljes mértékben a hazai költségvetésből fedezi.

Június végéig 520 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések (például védőmaszkok, további védőeszközök, lélegeztetőgépek beszerzése) - olvasható a jelentésben.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Négy győri civil szervezet kapott aszaló és befőzőgépeket

Ezekkel az eszközökkel gyorsan lehet nagyobb mennyiségű, helyi alapanyagok felhasználásával különböző finomságokat készíteni. 2021. november 26.

Harminc százalékos tarifaemelést szeretnének a taxisok

Azonnali tarifa-emelést követelnek a budapesti taxisok. 2021. november 26.

Szijjártó: a gazdaságunk egyik zászlóshajója a hazai gyógyszeripar

Köszönetét fejezte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az egészségügyi dolgozóknak az elmúlt másfél év megfeszített munkájáért. 2021. november 25.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!