2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Gazdaság

A hatékony adópolitika segíti a járvány utáni kilábalást

A hatékony adópolitika, az adóterhek csökkentése és a fenntartható kifehérítés folytatása nagyban hozzájárulhat a Covid-19 világjárvány okozta gazdasági válságból való kilábaláshoz - erre hívja fel a figyelmet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb elemzése.

  • A hatékony adópolitika segíti a járvány utáni kilábalást

Az ÁSZ elemzői rámutatnak: a kormányzati stratégiák már 2010-től célul tűzték ki a bonyolult és túlszabályozott adózási és adóbeszedési rendszer megújítását, az adórendszer egyszerűsítését, az adózók adminisztratív terheinek csökkentését, az adóterhek mérséklését, illetve a feketegazdaság visszaszorítását. A magyar gazdaság kiemelkedő mértékű fehéredése a korrupció elleni rendszerszintű fellépés eredményességét támasztja alá - állapította meg az elemzés.

Az ÁSZ honlapján olvasható elemzésben felhívják a figyelmet arra, hogy Magyarország versenyképességének erősítése szempontjából fontos, hogy a Covid-19 világjárvány okozta válságból történő kilábalást követően az adópolitika folytassa a hatékonyság növelésére irányuló törekvéseit, amelyek a jövőben lehetőséget teremthetnek további adócsökkentésekre, illetve adókedvezmények igénybevételére. Ezzel összhangban fontos, hogy az adópolitika továbbra is az adózási terhek csökkentésére, az adóigazgatási eljárás szolgáltató jellegének növelésére, és az adóadminisztrációs terhek egyszerűsítésére fókuszáljon. Az így meghozott intézkedések ugyanis keresletnövelő hatást okozhatnak a gazdaságban, amely fokozhatja a gazdasági növekedést és erősítheti az ország versenyképességét - világítanak rá.

Az állam a kormányzati kiadásokat - az újraelosztást - alapvetően a kormányzati bevételekből finanszírozza. A kormányzati bevételek jelentős részét - az elemzett időszakban évente eltérően, de minimum 80 és maximum 86,8 százalékát - az adóbevételek jelentették, így a mutató alakításában a 2019-ig folyamatos gazdasági növekedés mellett az időszakban végrehajtott adópolitikai intézkedések - elsősorban a munkát terhelő adók csökkentése és az adóbeszedése hatékonyságának erősítése - is rendkívül fontos szerepet töltöttek be. Az uniós támogatásokkal megvalósuló programok teljesített kiadásai 2010-2018. között évente eltérően (3,0-8,1 százalékpont között ingadozva) emelték az időszakban az újraelosztási hányad mértékét és növelték az állam méretét - teszik hozzá az Állami Számvevőszék elemzői.

Az elemzés kitér arra, hogy a gazdaság fenntartható kifehérítése céljából a kormány számos modern, digitális eszköz alkalmazását vezette be, amelynek leglátványosabb eredményeként Magyarországon az áfarés (a kivetett és a beszedett áfa különbsége) a 2010-es 21,9 százalékról 2018-ra 8,4 százalékra csökkent, míg 2019-re - az Európai Bizottság becslése szerint - 6,6 százalékra mérséklődött. A folyamat következtében a régiós országok között Magyarországon a legalacsonyabb a potenciálisan beszedhető és a ténylegesen beszedett általános forgalmi adó bevétel különbsége. A dinamikus kifehérítés több százmilliárdos bevételt jelent a költségvetésnek, miközben igazságos piaci viszonyokat teremt a gazdaság szereplői számára, jelentősen csökkenti a korrupció lehetőségét és erősíti a tisztességes adófizetést, a fair piaci versenykörnyezet megszilárdítását.

Az adópolitikai célok másik fontos területe a munkát terhelő adók csökkentése volt, emelte ki az ÁSZ elemzése. Az adócsökkentő intézkedések leginkább a szociális hozzájárulási adó mértékének változtatásán keresztül valósultak meg. Az intézkedések hatására a teljes munkaerőköltségre vetített adóék a 2013-as, legmagasabb 49,0 százalékos mértékről 2019-re 44,6 százalékosra mérséklődött. Ezzel Magyarország megközelítette ugyan a régiós országok szintjét, de még mindig mintegy 4,5 százalékponttal a V4-ek átlaga felett áll, ami a személyijövedelem-adó (szja), illetve az egyéb munkát terhelő adók további csökkentésének lehetőségét veti fel - állapították meg az ÁSZ elemzői.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!