2024. 05. 29. Szerda Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Gazdaság

A gazdák a bejelentett esőre várnak + videó

Porzik a határ a Vajdaságban, egyre súlyosabb az aszály. A kevés csapadékot és a hirtelen fel-melegedést már az ősszel elvetett gabona is megsínylette, a nedvesség-hiány pedig a kukorica és a napraforgó vetését is hátráltatja.

  • A gazdák a bejelentett esőre várnak + videó

Palatinus Ervin, gazdálkodó, Muzslya: "Amióta ismerem a rétet, meg mióta lejárunk dolgozni –ez már jó pár éve van biztosan – tehát ilyen szárazság nem volt még. Mi a gond itt? Tehát az őszi vetemények, az olajrepce, az árpa, a búza, aki vetett herét is ősszel, tehát ezek a növényeknek a vegetációja lerövidült. Több mint egy hónapra. Ez azt jelenti, hogy már biztosan bírjuk mondani, hogy itten tökéletes termés nem lesz."

Az őszi árpa is csak első pillantásra látszik jónak. A növényzet alja ugyanis sárgul és már az is kérdéses, hogy hoz-e majd magot.

Budai Zoltán, gazdálkodó, Muzslya: "Vártuk a csapadékot, de nincsen. Hiába dobtuk rá a levéltrágyát is, lemérgeztük a gaz ellen. De itt mutatja saját magát, hogy ha nem lesz eső, termésünk nincsen. Itt ha lesz termés holdanként öt métermázsa, nagyon jó lesz. Ha nem lesz eső, akkor lekaszálhatjuk, bepréselhetjük a jószágnak."

A réten évről-évre kevesebb jószágot látni. A silány legelők és a drága takarmány miatt tovább csökken az állattartók száma.

Borbély Tibor, állattenyésztő, Muzslya: "Húsz éve már birkát tartok. Ilyen szárazságra még nem emlékszek. Legelő nincsen, föl van sülve minden. Hogy mi lesz tovább, nem tudjuk."

A muzslyai réten nincsenek öntözőrendszerek. A gazdák szerint ugyanis a jelenlegi gazdálkodási feltételek közepette kockázatos volna beruházni a gyenge minőségű földek öntözőrendszerébe.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!