2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Gazdaság

A felszíni vizek hasznosításával váltanák ki a kutakat

A fúrt kutak ügye és az öntözési lehetőségek foglalkoztatták leginkább a termelőket a makói gazdafórumon. A kormány legalább 20 helyszínen csatornaépítéssel és az öntözőrendszerek felújításával segítené a gazdákat. A magyar gazdaköröket tömörítő szervezet elnöke bejelentette: hosszútávon a felszíni vizek hasznosításával oldanák meg az öntözést, de addig nem zárhatják le a kutakat. Azt azonban szerinte fel kell mérni, hogy mennyi fúrt kút van az országban és mennyi vizet vesznek ki belőlük.

  • A felszíni vizek hasznosításával váltanák ki a kutakat

Az évtizedekkel ezelőtt megígért öntözőcsatornákat és a folyók hasznosítását hiányolták a gazdák a makói fórumon. Válaszában Jakab István, a Magosz elnöke azt mondta: dolgoznak a felszíni vizek jobb hasznosításán, a fúrt kutak miatt pedig nem intézkednek a hatóságok, amíg az őszi parlamenti ülésszakban nem születik meg az új kúttörvény. Hozzátette: felül kell vizsgálni a vízügyhöz és a kutakhoz kapcsolódó szabályozást, és csökkenteni kell a bürokráciát ezeken a területeken.

„A bürokratikus eljárásoknak a tömegét felül kell vizsgálni. Ezt egyértelművé tettük, ezt nyugodt szívvel mondom. Ebben mindenki egyetért. Nem juthatunk oda, hogy önmagunk alól kiszívjuk a vizet, és 20 év múlva megállunk, mert akkor lesz vége. Most van egy kegyelmi pillanat, felszíni vizünk van, ezzel megindul ennek a hasznosítása, ennek a kiépítése, ugyanakkor addig nem lehet a kutakat lezárni, mert ott az a termelést nagyon szigorúan érintené” – hangsúlyozta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke.

Hosszú távon 1 millió hektár földet kellene öntözni Magyarországon, ehhez legalább 1000 milliárd forintra lenne szükség az államtitkár szerint. „Azért préseltük ki a kormányzatból, hogy legyen vízgazdálkodási és öntözési stratégia, hogy ezek mentén igenis, legalább 15-20 helyszínen kezdődjenek meg azok a fejlesztések, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a vízgazdálkodásban, a vízrendszerek kiépítésében vagy rekonstrukciójában történjenek meg a szükséges lépések. És erre a kormány évente legalább 20 milliárd forintot biztosítson. Folyamatban van ennek a kormányrendeletnek a megjelentetése, tehát az a döntés már átment a döntéshozókon” – emelte ki Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A vidékfejlesztési programban 50 milliárd forint áll rendelkezésre a gazdaságok területén csatornaépítésre és az öntözőrendszerek fejlesztésére.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!