2020. augusztus 9.,
vasárnap, Emőd napja

A felszíni vizek hasznosításával váltanák ki a kutakat

Hír TV

2018. szeptember 9., vasárnap 17:36, frissítve: vasárnap 17:58

A fúrt kutak ügye és az öntözési lehetőségek foglalkoztatták leginkább a termelőket a makói gazdafórumon. A kormány legalább 20 helyszínen csatornaépítéssel és az öntözőrendszerek felújításával segítené a gazdákat. A magyar gazdaköröket tömörítő szervezet elnöke bejelentette: hosszútávon a felszíni vizek hasznosításával oldanák meg az öntözést, de addig nem zárhatják le a kutakat. Azt azonban szerinte fel kell mérni, hogy mennyi fúrt kút van az országban és mennyi vizet vesznek ki belőlük.

Az évtizedekkel ezelőtt megígért öntözőcsatornákat és a folyók hasznosítását hiányolták a gazdák a makói fórumon. Válaszában Jakab István, a Magosz elnöke azt mondta: dolgoznak a felszíni vizek jobb hasznosításán, a fúrt kutak miatt pedig nem intézkednek a hatóságok, amíg az őszi parlamenti ülésszakban nem születik meg az új kúttörvény. Hozzátette: felül kell vizsgálni a vízügyhöz és a kutakhoz kapcsolódó szabályozást, és csökkenteni kell a bürokráciát ezeken a területeken.

„A bürokratikus eljárásoknak a tömegét felül kell vizsgálni. Ezt egyértelművé tettük, ezt nyugodt szívvel mondom. Ebben mindenki egyetért. Nem juthatunk oda, hogy önmagunk alól kiszívjuk a vizet, és 20 év múlva megállunk, mert akkor lesz vége. Most van egy kegyelmi pillanat, felszíni vizünk van, ezzel megindul ennek a hasznosítása, ennek a kiépítése, ugyanakkor addig nem lehet a kutakat lezárni, mert ott az a termelést nagyon szigorúan érintené” – hangsúlyozta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke.

Hosszú távon 1 millió hektár földet kellene öntözni Magyarországon, ehhez legalább 1000 milliárd forintra lenne szükség az államtitkár szerint. „Azért préseltük ki a kormányzatból, hogy legyen vízgazdálkodási és öntözési stratégia, hogy ezek mentén igenis, legalább 15-20 helyszínen kezdődjenek meg azok a fejlesztések, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a vízgazdálkodásban, a vízrendszerek kiépítésében vagy rekonstrukciójában történjenek meg a szükséges lépések. És erre a kormány évente legalább 20 milliárd forintot biztosítson. Folyamatban van ennek a kormányrendeletnek a megjelentetése, tehát az a döntés már átment a döntéshozókon” – emelte ki Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A vidékfejlesztési programban 50 milliárd forint áll rendelkezésre a gazdaságok területén csatornaépítésre és az öntözőrendszerek fejlesztésére.