2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Gazdaság

A családi szellem pörgeti a gazdaságot

Ma már versenyképességi tényező a családbarát szellem a munkaerőpiacon, keresettek azok a cégek, ahol tekintettel vannak a dolgozók családi életére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Családbarát munkahely pályázat díjátadó ünnepségén, az Óbudai Egyetemen hétfőn.

  • A családi szellem pörgeti a gazdaságot

Novák Katalin hozzátette, ez azonban nem jelenti azt, hogy a családbarát munkahelyeken kevesebbet kellene dolgozni, rövidebbek a munkanapok, hosszabbak a hétvégék: ezeken a helyeken is nagyon jól kell teljesíteni, ám a dolgozók hatékonyabbak tudnak lenni, ha támogatást kapnak családi életükhöz. Családbarát munkahely címet idén hatan kaptak: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala, az Igazságügyi Minisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Államkincstár, a Gyulai Törvényszék és a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. Novák Katalin örömét fejezte ki, hogy a pályázatok között megjelentek az apáknak szóló programok. Az államtitkár kitért arra is, hogy a közigazgatás átszervezésénél érvényesíteni fogják a családbarát szempontrendszert.

„Látjuk ugyan, hogy hosszú még az út, de azt hiszem, hogy ez az összefogás, ami a családbarát ország irányába tett lépéseket övezi, mindenképpen örvendetes” – mondta a családi államtitkár.

Ma már versenyképességi tényező a családbarát szellem a munkaerőpiacon, keresettek azok a cégek, ahol tekintettel vannak a dolgozók családi életére - mondta Novák Katalin államtitkár. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 8. alkalommal hirdette meg a pályázatot. Az elismerést kis-, közép- és nagyvállalatok, állami és önkormányzati foglalkoztatók is megkapták. Az orosházi szociális intézmény például kétmillió Forintot nyert családbarát célokra.

„Családoknak terveztünk a katica tanyára egy családi napot, sportnapot is terveztünk az intézmény dolgozói és családjai részére, a dolgozóknak munkaidőbe frissítő masszázst szeretnénk megvalósítani, az iskoláskorú gyermekeknek támogatást szeretnénk nyújtani” – mondta Bogárné Kiss Ildikó, az Egységes Szociális Központ orosházi igazgatója. 

Felmérések szerint a családbarát foglalkoztatás, például az otthoni munkavégzés nem csak a munkavállalók kényelmét szolgálja, a munkaadóknak is hasznos lehet, ilyen keretek között ugyanis a foglalkoztatottak is hatékonyabban dolgoznak. A rugalmas foglalkoztatással kapcsolatos kérdés a készülő demográfiával kapcsolatos nemzeti konzultációba is bekerülhet, de ezen túl is van feladata az államnak ezen a területen.

„Törvény írja elő, hogyha az édesanya a kicsi gyermek mellett részmunkában szeretne dolgozni, akkor ezt kötelező biztosítani a számára. Ezt egy jogszabály módosítással tudtuk garantálni. Nyilván ilyen típusú módosítások még lehetnek a jövőben is. Másfelől viszont az állam is munkaadó, az állami szektorban is sokan dolgoznak. Ha rugalmasabbá tud válni, ha tekintetbe tudjuk venni a családbarát szempontokat, az megint egy olyan lépés, amit államként meg tudunk tenni.” – mondta Novák Katalin. 

Novák Katalin a HÍR tv-nek azt mondta: novemberben indul a demográfiával kapcsolatos nemzeti konzultáció, a kérdéseket még nem véglegesítették.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!