2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

A budapestiek fizetik a legkevesebb rezsit az Európai Unióban

Átlagosan 2-2 százalékkal csökkent a villamos energia és a földgáz végfelhasználói ára áprilisban az európai háztartások számára a finnországi VaasaETT adatai szerint. Az elemzés két energiahatóság, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), valamint az Energie Control Austria megbízásából készül – írja a Vg.hu.

  • A budapestiek fizetik a legkevesebb rezsit az Európai Unióban

A számítás a vizsgált országok fővárosaira vonatkozik, és mindig az adott hónap első napjától érvényes, helyi valutában mért, euróra váltott árakkal dolgozik. Ennek alapján az uniós országokon belül továbbra is Budapesten volt a legolcsóbb a lakossági áram- és a gáztarifa is áprilisban, ennél kisebb érték csak Kijevre jött ki, amely azonban nem uniós ország fővárosa. A VaasaETT megállapításait a MEKH is rendre ismerteti, de a kijevi adatok nélkül, holott a szintén nem uniós Belgrád árait feltünteti a saját elemzésében. 

Még nőtt is az áram ára néhány piacon

Az áram bruttó lakossági végfelhasználói ára alapján Berlin és Prága a legdrágább városok a lakossági ügyfelek számára Európában, ezt követi Dublin, London és Bern. A jelek szerint Kijevben a legolcsóbb az áram, ezt követi Budapest, Belgrád és Podgorica – írja a VaasaETT. Nominálisan a közép- és keleteurópai (KKE) fővárosokban az árak általában alacsonyabbak az átlagosnál. A térségen belül csak Prágában, Tallinnban és Vilniusban haladja meg az elektromos áram ára az európai átlagot.

 

Az átlagosan 2 százalékos árcsökkenés ellenére a vizsgált fővárosok többségében az árak nem változtak az előző hónaphoz képest. Öt piacon még drágulás is volt, a legnagyobb Oslóban, ahol pedig csökkenés volt, az általában marginális maradt. Ez utóbbi alól Koppenhága és London volt kivétel. Az oslói 7 százalékos drágulást a villamosenergia-adó emelése okozta. Az ottani díjakat a kormány határozza meg, évente kétszer: január 1-jén és április 1-jén.

A felmérés szerint maga az uniós fővárosokban átlagosan a villanyszámla végfelhasználói árának

  • az energia az 52 százalékát,
  • az elosztás a 27 százalékát,
  • az energiaadó 6 százalékát,
  • az áfa a 15 százalékát adta.

Az energia, mint áru ára Budapesten áprilisban a végfelhasználói áram árának mindössze 14 százalékát tette ki, ez volt a legkisebb arány a vizsgált városok közül. Viszont Nicosiában a legnagyobb, 74 százalék.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!