2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

A béremelkedés megalapozza a kiskereskedelmi forgalom növekedését

Júliusban - két hónap szerényebb emelkedés után - ismét dinamikusan nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma, a kétszámjegyű béremelkedés a fogyasztás és a kiskereskedelem további tartós emelkedését vetíti előre, amivel a gazdasági növekedés (GDP) fontos húzóereje marad - így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a KSH legfrissebb jelentését.

  • A béremelkedés megalapozza a kiskereskedelmi forgalom növekedését

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,9 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 6,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, élénkült a forgalom a júniusi 4,3 százalékos, illetve 5,2 százalékos növekedést követően.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője is arra hívta fel a figyelmet, hogy két hónap lassabb bővülést követően júliusban újra dinamikus növekedést mutatott a kiskereskedelmi üzletek forgalma. A dinamikus bérnövekedés továbbra is elegendő forrást biztosít mind a megtakarítások, mind a fogyasztás növekedéséhez.

Júliusban egyedül az üzemanyag-kiskereskedelem forgalma növekedett lassabb ütemben, mint a megelőző hónapban, ami a felfelé mozduló üzemanyagárak eredménye lehet. A nem-élelmiszer üzletek forgalmának 9 százalékos növekedése március óta a legjobb érték és elsősorban az iparcikkek, bútorok és műszaki cikkek értékesítése szárnyalt.

A szektor tehát kedvezően indította a harmadik negyedévet, ami mindenképp bizakodásra ad okot, hogy a belső tényezők továbbra is képesek lesznek húzni a magyar gazdaságot, még akkor is, ha a külső környezet tovább romlik.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője számára nem jelent meglepetést, hogy a növekedés motorja a nem élelmiszerek iránti kereslet volt, ugyanis a tartós fogyasztási cikkek forgalmának növekedése régóta fontos szerepet játszik a kiskereskedelem alakulásában. Az elemző szerint a korábbi években, negyedévekben a foglalkoztatás bővülése és a nettó reálbérek emelkedése miatt nőtt a nem élelmiszerek forgalma, az idén viszont már a fogyasztási hitelek látható bővülése is nagy szerepet kap ebben. Egyelőre a fogyasztási hitelek állománya nem jelent rendszerszintű kockázatot, de hosszú távon a hitelből történő túlzott fogyasztás rizikóssá válhat - figyelmeztet Németh Dávid.

Nemzetközi szinten elbizonytalanodni látszik a lakosság. Ez pedig hatással lehet a magyar gazdaságra és az exportra, munkahelyeket is veszélyeztethet, ezen keresztül pedig áttételesen a magyar kiskereskedelem teljesítményére is hatással lehet.

A mostani kilátások szerint a kiskereskedelmi forgalom az idén 5,5 és 6 százalék közötti növekedést érhet el - tette hozzá az ING Bank szakértője.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője megállapította, hogy a kiskereskedelmi forgalom volumene júliusban ismét erőteljesen bővült, a májusi lassabb növekedés tehát átmenetinek bizonyult. Ez azt is jelenti, hogy a fogyasztás bővülése továbbra is a GDP-emelkedés egyik fő hajtóereje lehet. Az egyes üzlettípusokat vizsgálva látható az iparcikkek értékesítésének bővülése, míg az internetes áruházak forgalmának növekedése a kereskedelem folyamatos átrendeződésére utal. A lakosság kihasználja az árak könnyebb összehasonlíthatóságát, és ott vesz meg egy-egy nagyobb értékű terméket, ahol az a legolcsóbb. Az év egészét tekintve a kiskereskedelmi forgalom volumene 5 százalékot meghaladó ütemben bővülhet - prognosztizálta a Századvég Gazdaságkutató szakértője.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője azt számolta ki, hogy a 2015. évi havi átlaghoz képest 25,1 százalékkal, 2010-hez képest pedig 37,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma. Idén a reálbérek növekedése meghaladhatja a 6,5 százalékot, így folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus növekedése, azonban ennek mértéke idén 5,6 százalékra, jövőre 4 százalékra lassulhat a tavalyi 6,5 százalék után. Úgy látja, a kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma, valamint a családvédelmi akcióterv is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani. A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője megállapította, hogy a kiskereskedelmi forgalmi adatok valamelyest meghaladta az általuk vártat, és az elemzői konszenzust. A belső fogyasztás területén erősen kezdett a harmadik negyedév, a lakossági fogyasztás ennek megfelelően az év második felében is a gazdasági növekedés meghatározó tényezője maradhat. Az okok változatlanok, a munkapiac feszessége nem csökken, a bérkiáramlás pedig egyelőre nem látszik lassulni. Emellett a bankok hitelezési aktivitása is várhatóan erős marad az év hátralévő részében. Várakozásuk szerint így 4,6 százalékkal bővülhet idén a magyar gazdaság.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) az MTI-hez szerdán eljuttatott kommentárja azt emelte ki, hogy tovább nő a magyar lakosság vásárlási kedve, júliusban a kiskereskedelem forgalma folyó áron 1066 milliárd forint volt. A kiskereskedelmi forgalom lendületes emelkedését a háztartások rendelkezésre álló jövedelmének dinamikus bővülése alapozza meg, amelyben meghatározó tényező a foglalkoztatottság és a keresetek folyamatos növekedése. A családokat támogató kormányzati intézkedések és a tartósan növekvő lakossági hitelállomány a fogyasztás további emelkedését vetíti előre.

 

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!