2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Gazdaság

A belvíz után jön a hidegzuhany

Újabb áremelést okozhat a belvíz az élelmiszerárakban. A rekordmennyiségű csapadék miatt ugyanis a szántóföldek felén nem lehet dolgozni, ezért késik a vetés, és kevesebb idő marad a növények fejlődésére. 1901 óta nem mértek olyan csapadékos negyedévet Magyarországon, mint idén.

Egész éjszaka esett az eső Tiszaszigeten, a föld már teljesen átázott. Két hét, mire újra rá lehet menni. Az árpát és a borsót rég el kellett volna vetni, a cukorrépát pedig most kellene, de a belvíz miatt a szántóföldek felén áll a mezőgazdasági munka. Meteorológusok szerint 112 éve nem mértek olyan csapadékos negyedévet Magyarországon, mint most. „A mérések kezdete óta, 1901 óta nem esett annyi csapadék az év első három hónapjában, mint idén. Egyes helyeken 200 milliméterrel is meghaladta a sokévi átlagot a lehullott csapadék mennyisége, ami egyébként három-négy havi csapadékmennyiséget jelent” – mondta Gaál Áron meteorológus.

Az ősszel elvetett gabona is sok helyen tönkrement, mert a víztől nem tudott fejlődni, ezért a belvíz újabb élelmiszer-áremelkedést okozhat. „Egyes termékekre biztos hatással lesz, például a zöldborsóra. Az őszi gabonánál és a kukoricánál még nem lehet azzal számolni, hogy az időjárás komolyan befolyásolná a gabona-, illetve a takarmányárakat” – szögezte le Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára.

A Vidékfejlesztési Minisztérium már bejelentette, hogy idén is kérhetnek kárenyhítést a gazdák a belvíz miatt, de csak év végén, a betakarítás után.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Zelenszkij most már tárgyalna Oroszországgal

Zelenszkij most már tárgyalna Oroszországgal

Ukrajna meghívhatja Oroszországot a nemzetközi partnerekkel tervezett következő békekonferenciára – közölte Volodimir Zelenszkij elnök kabinetfőnöke, Andrij Jermak a Bloombergnek.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor a Mercedes vezérigazgatójával tárgyalt

Orbán Viktor a Mercedes vezérigazgatójával tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Mercedes-Benz Group AG stuttgarti székhelyén munkaebéd keretében megbeszélést folytatott Ola Källenius vezérigazgatóval, a cég igazgatótanácsának elnökével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!