2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Gazdaság

"A bankok szegték meg először a megállapodást"

A bankok szegték meg először a magyar kormánnyal kötött megállapodást – mondta Giró-Szász András a Hír TV Rájátszás című műsorában. A kormányszóvivő emlékeztetett: tavaly abban állapodott meg a kabinet a bankszövetséggel, hogy adócsökkentéssel ösztönzik a pénzintézeteket a hitelezési tevékenységük bővítésére, ennek ellenére a bankok tavaly óta nem pörgették fel a gazdaságot a hitelkihelyezésekkel.

A bankszövetség szerdán közleményt adott ki, amelyben a kormány egyoldalú szerződésszegésének minősítette az újabb kiigazító intézkedések bankokra vonatkozó részét, a bankadó csökkentésének elhalasztását. „Egy évvel ezelőtt, amikor a magyar kormány megállapodást kötött a bankszövetséggel, számára biztosította, hogy ha többlethitelt helyez ki a magyar piacon, annak volumenét leírhatja az adójából – mondta a Rájátszásban Giró-Szász András kormányszóvivő, majd hozzátette: – Ez a világ legjobb üzlete”.

„Az adó, amelyet örökre elvonnak, helyett egy hitelt ad ki a bank, amit ugye visszakap. Ennél jobb üzlet nincs. Ennek ellenére nem bővítették a hitelezéseiket a magyar kereskedelmi és hitelbankok. Ők rúgták fel a megállapodást, hiszen vállalták ezt, de semmilyen hitelezésbővítés nem történt. Morálisan semmilyen probléma nem lehet a kormánynál, a kereskedelmi bankok semmilyen módon nem bővítették a hitelezést, pedig megegyezés volt róla” – emelte ki Giró-Szász András.

Nem az emberek jövedelme csökken

Hasonlóan nyilatkozott csütörtökön Rogán Antal is. Arra a felvetésre, hogy a bankszövetség úgy értelmezi, hogy a kormány egyoldalúan felmondta a bankadó csökkentéséről kötött megállapodást, azt mondta: a bankoknak „ebben még némi igazságuk is van”, de hozzátette: „az egyoldalú szerződésmódosításban a bankoknak is van gyakorlatuk, csak ezt korábban az emberek kárára tették”.

Elmondta: sosem gondolták, hogy teljesen kivezetik a bankadót, a magyar adórendszer részének tartják, csak a csökkentését tervezték. Rogán hangsúlyozta: azzal, hogy nem az emberek jövedelme csökken, hanem a bankok profitja, a következő évben fenn lehet tartani a társadalmi békét Magyarországon, alacsonyan lehet tartani a deficitet és csökkenteni az államadósságot, amit szerinte az Európai Unióban és az IMF-nél is méltányolni kell.

Mint arról az MNO beszámolt, a kormány újabb, összesen 367 milliárd forint értékű kiigazításról döntött 2013-ra. Portálunk megtudta: pénzügyi helyett gyakorlatilag nyílt politikai harc bontakozott ki az Európai Bizottság baloldali többsége és a magyar kormány között. A kabinet ugyan vállalt további kiigazításokat, de változatlanul nem hajlandó a bérekhez és a nyugdíjakhoz nyúlni. A baloldali érdekkörök az utóbbi eszközzel akarják politikailag térdre kényszeríteni az Orbán-kormányt, míg ezzel szemben a kabinet nemhogy a bérekhez nem nyúl, hanem a megmaradt bankadóból finanszírozhatja a pedagógusbér-emelést.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Július elsején indul az otthonfelújítási program

Július elsején indul az otthonfelújítási program

Július elsején indul az otthonfelújítási program, hosszabb futamidővel és többféle tevékenységre igényelhető támogatás – közölte az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!