2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

"A bankok szegték meg először a megállapodást"

A bankok szegték meg először a magyar kormánnyal kötött megállapodást – mondta Giró-Szász András a Hír TV Rájátszás című műsorában. A kormányszóvivő emlékeztetett: tavaly abban állapodott meg a kabinet a bankszövetséggel, hogy adócsökkentéssel ösztönzik a pénzintézeteket a hitelezési tevékenységük bővítésére, ennek ellenére a bankok tavaly óta nem pörgették fel a gazdaságot a hitelkihelyezésekkel.

A bankszövetség szerdán közleményt adott ki, amelyben a kormány egyoldalú szerződésszegésének minősítette az újabb kiigazító intézkedések bankokra vonatkozó részét, a bankadó csökkentésének elhalasztását. „Egy évvel ezelőtt, amikor a magyar kormány megállapodást kötött a bankszövetséggel, számára biztosította, hogy ha többlethitelt helyez ki a magyar piacon, annak volumenét leírhatja az adójából – mondta a Rájátszásban Giró-Szász András kormányszóvivő, majd hozzátette: – Ez a világ legjobb üzlete”.

„Az adó, amelyet örökre elvonnak, helyett egy hitelt ad ki a bank, amit ugye visszakap. Ennél jobb üzlet nincs. Ennek ellenére nem bővítették a hitelezéseiket a magyar kereskedelmi és hitelbankok. Ők rúgták fel a megállapodást, hiszen vállalták ezt, de semmilyen hitelezésbővítés nem történt. Morálisan semmilyen probléma nem lehet a kormánynál, a kereskedelmi bankok semmilyen módon nem bővítették a hitelezést, pedig megegyezés volt róla” – emelte ki Giró-Szász András.

Nem az emberek jövedelme csökken

Hasonlóan nyilatkozott csütörtökön Rogán Antal is. Arra a felvetésre, hogy a bankszövetség úgy értelmezi, hogy a kormány egyoldalúan felmondta a bankadó csökkentéséről kötött megállapodást, azt mondta: a bankoknak „ebben még némi igazságuk is van”, de hozzátette: „az egyoldalú szerződésmódosításban a bankoknak is van gyakorlatuk, csak ezt korábban az emberek kárára tették”.

Elmondta: sosem gondolták, hogy teljesen kivezetik a bankadót, a magyar adórendszer részének tartják, csak a csökkentését tervezték. Rogán hangsúlyozta: azzal, hogy nem az emberek jövedelme csökken, hanem a bankok profitja, a következő évben fenn lehet tartani a társadalmi békét Magyarországon, alacsonyan lehet tartani a deficitet és csökkenteni az államadósságot, amit szerinte az Európai Unióban és az IMF-nél is méltányolni kell.

Mint arról az MNO beszámolt, a kormány újabb, összesen 367 milliárd forint értékű kiigazításról döntött 2013-ra. Portálunk megtudta: pénzügyi helyett gyakorlatilag nyílt politikai harc bontakozott ki az Európai Bizottság baloldali többsége és a magyar kormány között. A kabinet ugyan vállalt további kiigazításokat, de változatlanul nem hajlandó a bérekhez és a nyugdíjakhoz nyúlni. A baloldali érdekkörök az utóbbi eszközzel akarják politikailag térdre kényszeríteni az Orbán-kormányt, míg ezzel szemben a kabinet nemhogy a bérekhez nem nyúl, hanem a megmaradt bankadóból finanszírozhatja a pedagógusbér-emelést.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!