2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Gazdaság

50-60 adóügyi módosítást hajtottak végre a járvány időszakában

A járvány időszakában 50-60 adóügyi módosítást hajtottak végre, a cél az ország elmúlt években elért adóelőnyének megtartása - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter éves meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságában kedden, Budapesten. Palkovics László a vállalkozásfejlesztési bizottságában arról beszélt, hogy a beavatkozások gyorsasága segítette a válság hatásos kezelését.

  • 50-60 adóügyi módosítást hajtottak végre a járvány időszakában

Közölte: kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy olyan intézkedések szülessenek, amelyek az adórendszeren keresztül is támogatják a gazdasági növekedést.

Elmondta, hogy a nemzetközi mérések is alátámasztják a kedvező adóváltozásokat: az OECD 37 országa közül Magyarországon volt a legnagyobb mértékű az adóteher-csökkentés tavaly.

Magyarországon az adóék mértéke 2015-höz képest a vizsgált országok között a legnagyobb mértékben, több mint 4 százalékponttal csökkent. Ezzel segítették a gazdasági növekedést - emelte ki a miniszter. Az adórendszerben bevezetett változtatásokkal 2010-óta sikerült a munkavállalók és a vállalkozások felől fokozatosan a fogyasztási adók felé tolni az adóztatás súlyát. Ezt jóval kedvezőbbnek nevezte a gazdasági növekedés szempontjából. Felidézte: a szocho mértéke a 2016-os megállapodás értelmében 27 százalékról az idén júliusban újabb 2 százalékponttal, 15,5 százalékra csökken. A kormány eltökélt szándéka, hogy "ha a gazdaság lehetőségei ezt megadják", akkor a következő 2 évben is tovább csökkentik.

Kiemelte: 2010-hez képest több mint 26 szorosára emelte a kormány a családi kedvezmények formájában a háztartásoknak nyújtott kedvezményeket. A sorba illeszkedett idén a 4 gyermeket nevelő anyák számára élethosszig bevezetett szja-mentesség, és vizsgálják ennek bevezetését a 3 gyermekes anyák esetében is. Felidézte azt is, hogy 2019-től a nyugdíjasok foglakoztatása kedvezőbb lett, mert már nem kell szochot fizeti a munkáltatónak, és a munkavállalónak is csak az szja-t kell fizetni.

A beruházásösztönzésről elmondta: 2017-től az egykulcsos, 9 százalékos társasági adó - ami Európában a legalacsonyabbnak számít - jelentősen ösztönzi a beruházásokat az adórendszeren keresztül. A kormány további kedvezményeket vezetett be, példaként a fejlesztési tartalék 50 százalékos korlátjának eltörlését emelte ki, amit a 2019-es adóévre már érvényesíteni lehet.

Jövőre ismét 5 százalékos lesz az új lakások áfája, mert fontos a lakásépítések lendületének megőrzése. Idén 25-30 százalékkal több lakás épülhet az előző évhez képest, ezt a lendületet szeretnék megőrízni - jelezte.

"Míg a szocialista kormányok mindig kivetettek adókat, de azokat nem szedték be, mi ettől eltérően azt csináljuk, hogy csökkentjük az adókat. A kivetett adókat pedig beszedjük" -fogalmazott a tárcavezető. Hangsúlyozta, hogy ezzel is kiváltanak adóterheket. Az Európai Bizottság legújabb áfarés-tanulmánya is megerősíti az ebben elért eredményeket - mutatott rá.

Elmondta: uniós tagországokkal és azon kívüli országokkal, például Svájccal bővült a nemzetközi adózási információcsere-hálózat. A tárca rálát az OECD tagországokra is, több mint 100 országgal van adóügyi együttműködése Magyarországnak.

Potocskáné Kőrösi Anita jobbikos és Csárdi Antal LMP-s képviselők a kata elfogadott módosításának újragondolását kérték. Varga Mihály jelezte: továbbra is a vállalkozói érdekképviseletekkel folytatnak erről párbeszédet, akik támogatták azt, 340 ezer katás vállalkozást pedig nem érint a módosítás.

Mellár Tamás (Párbeszéd) alelnök vitatta az adórendszer eredményeit. A miniszter erre azt javasolta, hogy nézze meg a nemzetközi hitelminősítők vagy a nemzetközi intézmények kiadott értékeléseit. Hozzátette: nincs olyan ország, amelynek a harmadik negyedévben ne csökkent volna a gazdasági teljesítménye a járvány miatt. "Minden nap azért küzdünk, hogy munkahelyeket mentsünk meg" - közölte.

Székely Sándor (Független) azt vetette fel, hogy mikor lesz a minimálbér 600 euró, vagy az ápolók, tanárok, rendvédelmi dolgozók fizetését mikor emelik meg érdemben. A miniszter szerint megáért beszél, hogy több ember vállal munkát, és az átlagkereset bruttó 400 ezer forint. A foglalkoztatotti kör mindössze 5 százaléka kap minimálbért, a járvány időszakában is 10 százalékos bérnövekedés van, ami komoly visszajelzés.

Szakács László (MSZP) arra volt kíváncsi, hogy mikor módosítják a 2021-es költségvetést. A miniszter közölte: van elfogadott költségvetés. Ha szükséges, akkor majd sor kerül a módosítására, de még nem az - jelentette ki Varga Mihály.

Palkovics: A beavatkozások gyorsasága segítette a válság hatásos kezelését

A beavatkozások gyorsasága, nagyságrendje és arányossága segítette a koronavírus-járvány miatti válság hatásos kezelését - mondta az innovációs és technológiai miniszter az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságában kedden. 

Palkovics László éves bizottsági meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elmúlt egy éve részben a vírussal kapcsolatos  iparpolitikai ügyekkel, illetve a vírus hatásainak ellensúlyozásával telt.

Kiemelte, hogy az ipari termelés volumene az áprilisi mélypont után visszapattant, szeptemberben már 2,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A kiskereskedelmi forgalom alakulásánál nem lát gondot a tárca, a tavalyi szinttel számol, továbbra is problémás viszont a helyzet a járvány által közvetlenül érintett szállodaiparban és vendéglátásban - fogalmazott.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az eddigi intézkedések eredményeképpen több mint 970 ezren kaptak munkaerő-piaci vagy -képzési támogatást.

A gazdaságvédelmi akcióterv első fázisa az azonnali reakciókat jelentette március-áprilisban, jelenleg zajlik a második fázis, és meghatározták a harmadik fázis elemeit; itt már abból indulnak ki, hogy a gazdaság működik - fejtette ki Palkovics László.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Elszólta magát Niedermüller Péter + videó

Elszólta magát Niedermüller Péter + videó

Az ATV-ben kényszerült magyarázkodásra Niedermüller Péter, mert - ahogyan azt a Magyar Nemzet megírta - 40 millió forint értékben kötött szerződést egy Weber und Mill nevű céggel, saját személyes imázsa kialakítására. Mindezt az Erzsébetvárosiak adóforintjaiból. Úgy, hogy az említett cég vejéhez, a volt SZDSZ-es államtitkárhoz Horn Gáborhoz köthető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!