Fazekas Sándor elmondta: az intézkedéssel a termelőket segítik, de egyúttal azt várják, hogy fehéredik a gazdaság és csökkennek a fogyasztói árak is. A sertéshús áfájának csökkentése az élelmiszeripar területén várható mérséklések sorában az első lépés – tette hozzá a tárcavezető.
– A sertéshús az az egyik legnépszerűbb Magyarországon fogyasztott élelmiszer, és célunk az, hogy itt a termelés és a fogyasztás is növekedjen, ebben egy komoly tartalék van, egy komoly perspektíva – véli Fazekas Sándor. – Ez tulajdonképpen az első lépés és a hatásait vizsgáljuk majd ennek a lépésnek, illetve azt, hogy más élelmiszerek esetében milyen megoldás a legkézenfekvőbb. Ugyanis a célunk az, hogy emberek minél olcsóbban jussanak az élelmiszerhez. Volt már korábban áfacsökkentés, amelynek a hatásai ellentmondásosak voltak, és a végén a kereskedelemben csapódott le a haszon – közölte a tárcavezető.
A döntésről és annak hátteréről is kérdezzük a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert este 19 óra 30 perckor.