2020. augusztus 3.,
hétfő, Hermina napja

33 országban van üzemük, mégis Debrecent választották

Hír TV

2018. november 14., szerda 21:41, frissítve: szerda 22:57

Átadták a Teva debreceni gyárának új üzemcsarnokát. Az 5 milliárd forintból megépült gyártóegységben a legkorszerűbb technológiával gombás fertőzések kezelésére alkalmas, saját fejlesztésű hatóanyagot állítanak elő. Az ünnepségen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, a magyar gazdaság fejlődése elképzelhetetlen a sikeres hazai gyógyszeripar nélkül.

A Teva Magyarország új üzemcsarnokában állítják majd elő a jövőben azt a korszerű gombaölő hatóanyagot, amely gyártási technológiáját a gyógyszeripari cég debreceni kutatói fejlesztettek ki. A készítményre világszerte nagy az igény, ezért döntött úgy a vállalat, hogy bővíti gyártási kapacitását.

„Debreceni megvalósítása mellett döntő érv volt a telephelyen elérhető egyedülálló eszközpark és az évek, évtizedek alatt felhalmozott magas szintű szaktudás” – mondta Mile Attila, a hatóanyaggyártásért felelős vezető.

Az üzemátadáson a város polgármestere azt mondta: Debrecenben 1912-ben indult az első gyógyszergyár, és a település ma is meghatározó szerepet tölt be az ágazatban. „Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően, a debreceni vállalati szektor fejlődésének köszönhetően Magyarország egyik gyógyszeripari központja. Ezen keresztül, a pozíciók egyre inkább erősödnek, Európa egyik nagyon fontos gyógyszeripari központjává vált Debrecen” – fogalmazott Papp László.

Debrecen sikeres gazdaságpolitikáját mutatja, hogy nem csak új befektetők vannak, de a régi cégek is itt fejlesztenek, hangsúlyozta köszöntőjében Kósa Lajos. „Régóta itt vannak, mindent tudnak, hiszen 30-50-70 éve itt dolgoznak, ismernek mindent, és itt fejlesztenek tovább nagy léptékben. Ez is megvan Debrecenben, lásd Teva” – emelte ki az országgyűlési képviselő.

A magyar gyógyszeripar meghatározó szerepet játszik az ország gazdaságában és fejlődésében, jegyezte meg Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: a most elkészült 5 milliárd forintos fejlesztés azért is jelentős, mert a Tevának 33 országban van üzeme, mégis Debrecent választották.

„A magyar gyógyszeriparban dolgozók szorgalmának, teljesítményének és kreativitásának, a debreceniek beruházásorientáltságának és, egy kicsit azért tegyük hozzá, az alacsony adóknak köszönhetően újra a legversenyképesebb alternatívát tudtuk biztosítani a Teva döntéshozói számára” – mondta Szijjártó Péter.

A most átadott debreceni üzemből 20 nemzetközi partnert lát el a gyógyszercég a korszerű hatóanyaggal.