2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Gazdaság

3,1 milliárd euróért vette meg a magyar állam a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret + videó

Történelmi pillanat: közel húsz év után ismét a magyar államé a reptér – írta meg a Világgazdaság. A lap bővebben arról számolt be, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és a társtulajdonos, francia Vinci Airport képviseletében Nicolas Notebaert vezérigazgató jelentében adták át kedden délután hivatalosan is a magyar államnak a repteret.

  • 3,1 milliárd euróért vette meg a magyar állam a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret + videó

Közel húsz év után kerül ismét a magyar állam tulajdonába a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, amelynek átadásáról tartott sajtóeseményen Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter mellett a francia tulajdonos, Vinci Airports vezérigazgatója, Nicolas Notebaert is beszédet mondott. 

"Nagyon örülök, hogy itt állhatok a magyar állam nevében, mert az azt jelenti, hogy a magyar állam ezt a repteret bizony megvette" - mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki hozzátette, hogy közel húsz év után került ismét a magyar állam tulajdonába a reptér. Szerinte a társbefektető kiváló partner, akinél tapasztaltabbat nem lehetett volna kiválasztani.

A vételár 3,1 milliárd euró volt, a hitel mögötte 1,44 milliárd euró - ismertette a vételárat, összességében 80 százalékos részesedést szerzett a magyar állam. Az ár arányosan került meghatározásra, tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a magyar állam piaci befektetőként vett részt a tranzakcióban ,ezért számos jogi iroda segítségét vette igénybe, így egy teljes egészében piaci alapokon nyugszik ez a befektetés.

A szakértői becslések is a 3,1 milliárd eurós vételárat kalkuláltak, ez megfelel a piaci sztenderdeknek a miniszter szerint. A Vincivel közös üzleti tervet készítettek. 

A magyar állam azonban nem üzemelteti a repteret, hanem azt hozzáértő piaci befektetőkre bízza, így az állam pénzügyi és stratégiai befektetőként van jelen. A magyar állam ehhez nem ért, ők viszont értenek - mondta Nagy Márton, aki szerint Vinci egy hatalmas cég, hatalmas tudással rendelkezik.

A jelenlegi 15 millió utasról 2030-ra közel húsz millióra szeretnék növelni az utasszámot, majd megcélozzák a 25 milliót, tette hozzá. Szerinte az ország kapuja és a legnagyobb mértékben járul hozzá az ország turizmusához. A gazdaságot is növeli, pénzt is hagy itt, a turizmus fejlesztése nagyon jó üzlet - hangsúlyozta a miniszter, aki szerint a cargo üzletág szerepe is nagyon fontos. 

A társbefektetővel nagyon fontosnak tartják a reptér fejlesztését, így egy új terminál megépítését és a kiszolgáló létesítményeket. 

Elismerte, méltatlan a reptér megközelítése, ezért az állam feladata, hogy megoldja az infrastruktúrát fejlessze, amibe beletartozik a gyorsforgalmi, vasút és a reptéren kívül hotel, parkolók fejlesztése. "Azt kell látni, hogy nagyon szép elmondani az utasforgalom emelkedik, de ehhez nagyobb terminál kell, és meg kell oldani az emberek eljuttatását"

Ha ezt nem sikerül megoldani, tök mindegy hányan jutnak ide, megengedhetetlen - mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

A Vinci vezérigazgatója nagyon fontosnak nevezte a turizmus fejlesztését az infrastruktúra szempontjából. Megköszönte egyúttal a bizalmat, hogy csatlakozhattak partnerként, úgy látja, nagyon gyorsan és hatékonyan sikerült ezt a tranzakciót megvalósítani. 

Németországban, Csehországban, Görögországban és Egyesült Királyságban is jelen vannak, összesen 5 milliárd eurós forgalommal rendelkeznek, és egy milliárd eurós beruházási szinttel. 

Idén ünnepelték húsz éves fennállásukat, ez alatt az idő alatt 75 repülőtér került az üzemeltetésükben.

Elmondta, hogy közös vízió alapján fogják a repteret fejleszteni, nagyon bíznak a magyar csapatban, nem szeretnének külföldi emberekkel idejönni. 

A legnagyobb lépéseket meg fogjuk tenni hamarosan - mondta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy most különösen a nyári utasforgalom nagyon erőteljes. A légitársaságokat nagyon jól ismerik, igyekeznek velük együttműködni. Hangsúlyozta, több kapacitásra van szükség, növekedni kell, ehhez pedig beruházásokra van szükség. A tervezés már megkezdődött, ennek része a kettes terminál fejlesztése, azt követően jöhet a hármas terminál megépítése. 

"Magyarország egy dinamikus, ország ami nyitott a üzleti tevékenységre, szeretnénk az elosztó szerepet erősíteni", fogalmazott. 

Forrás: Világgazdaság

Fotó: MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!