2021. január 16.,
szombat, Gusztáv napja

170 milliárdból fejleszthetik az öntözőrendszereket

Hír TV

2018. szeptember 20., csütörtök 07:50

10 év alatt összesen 170 milliárd forintból fejleszthetik az öntözőrendszereket a gazdák – jelentette be a Nemzeti Agrárkamara elnöke. Győrffy Balázs hozzátette, a magyar mezőgazdaság fejlődésének záloga az öntözés, amelyet azonban kizárólag fenntartható módon lehet megvalósítani.

Akár százmilliárd forintot meghaladó károkat is okozhat egy aszályos év a mezőgazdaságban, ezért szükség van az öntözés kiépítésére – jelentette ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, miután Áder János köztársasági elnökkel tárgyalt a vízgazdálkodást érintő kérdésekről. Győrffy Balázs azt mondta: a magyar mezőgazdaság fejlődésének egyik feltétele az öntözés, de ezt csak fenntartható módon lehet megvalósítani. A kamara elnöke bejelentette, 10 év alatt összesen 170 milliárd forintot kaphatnak a gazdák öntözőfejlesztésre.

„Egy olyan kormánydöntésnek tudunk most örülni, ami 2020 és 2030 között, minden évben 17 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít a tervekre és a kivitelezésre. Ez egy 10 éves időtávon 170 milliárd forintot jelent. Úgy gondoljuk, hogy ez már szabad szemmel látható változást fok előidézni a magyar vidék öntözési kultúrájában” – fejezte ki reményét Győrffy Balázs.

A köztársasági elnökkel a fúrt kutakról is tárgyaltak. „A lényeg az, hogy minden kút nyilvántartásba kerüljön és engedélyhez kötötten működjön. Tudni kell, hogy milyen a kút vízhozama, milyen műszaki paraméterekkel rendelkezik és hol helyezkedik el, hogy hány méter mély, ami attól függ, hogy az adott térségben milyen mély kutakat fúrnak” – mondta Jakab István, a Magosz elnöke.

Jakab István hozzátette: a teljes kútállományt úgy kell nyilvántartásba venni, hogy a gazdák számára ez szankcióval ne járjon.