2020. február 26.,
szerda, Géza napja

15 százalékos béremelést követelnek a szakszervezetek

Hír TV

2018. november 4., vasárnap 16:28

15 százalékos béremelést követelnek a szakszervezetek, mindezt úgy, hogy a cafeteria miatt se érje a dolgozókat veszteség. A Magyar Szakszervezeti Szövetség kezdeményezte a Közszolgálati Vállalatok Konzultációs Fórumának összehívását a bérek és a cafeteria ügyében – írja a 24.hu. A postánál, a vasútnál és a Volántársaságoknál hároméves megállapodások vannak. Sztrájkhelyzet akkor állhat elő, ha nem tudnak megegyezni a felek, és ha bebetonozódnak az álláspontok. A Vasutasok Szakszervezete elárulta, hogy a kormány 202 ezer forintos garantált bérminimumot preferál, ami a mostanihoz képest 11,9 százalékos emelést jelentene.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint, ahol az állam a tulajdonos, valamint a kormánynak és a minisztériumnak van beleszólása a béremelésekbe, ott fontos, hogy meghallgassák a munkavállalók, illetve a menedzsment véleményét, ennek ismeretében pedig egy mindkét fél számára megfelelő kompromisszum szülessen. Úgy látja, meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy a 3 éves megállapodást ki lehessen egészíteni, a szakszervezetek béremelési igényének figyelembevételével.

„A közszolgáltatásoknál nagyon fontos, hogy a munkavállalók ne hagyják el ezeket a cégeket, és a kiszolgálószemélyzettel is úgy kellene bánni a bérek tekintetében, hogy ők is cégeknél maradjanak, és lássanak egy jövőképet, hogy biztosan el tudják tartani a családjukat. És abból a jövedelemből, amit ezeknél a vállalkozásoknál megkeresnek, abból tudjanak családot tervezni. Ahhoz azonban, hogy ez megtörténjen, mindenképpen javítani kell a bérezési színvonalon, valamint a munkahelyi körülményeken” – mondta.

Szerinte, ha a versenyszférában továbbra is két számjegyű bérfejlesztések lesznek, míg a közszolgálati szektorban csak 5 százalékos, akkor utóbbiból könnyen lehet, hogy tömeges távozni fognak a munkavállalók és átmennék a jobban fizető versenyszféra különböző területeire. Ez azonban a közszolgáltatások megfelelő színvonalát veszélyezteti.

A cafeteriával kapcsolatban Kordás László arról beszélt egyetért a kormány társadalompolitikai céljaival – ilyen például a családok támogatása, vagy az öngondoskodás meghonosítása a munkavállalók körében. Úgy látja, hogy a cafeteria-rendszer átalakítása hátráltatja ezeknek a céloknak az elérését. Szerinte van még lehetőség egy olyan ösztönzőrendszer kialakítására, amely segíti a kormány által megfogalmazott célok elérését, ők készen állnak ezekre a tárgyalásokra.