2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Gazdaság

10 pont, amiért erős maradhat a magyar gazdaság

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Nagyvállalati Klubjának második rendezvényén tartott előadást. Mint mondta, az egyik legnehezebb válságon vagyunk túl, a gazdaság alapszövetei nem sérültek, már a fordulathoz érkeztünk, de további 10 lépésre lesz szükség.

  • 10 pont, amiért erős maradhat a magyar gazdaság

Mandiner beszámolója szerint a jelenlegi válságot a tárcavezető ikerdeficites helyzettel, magas kamatkörnyezettel és csökkenő reálbérekkel jellemezte, amilyennel régóta nem szembesült a magyar gazdaságpolitika. Kiemelte, hogy átvészeltük a helyzetet anélkül, hogy a gazdaság alapszövetei sérültek volna, vagy a válság tartós károkat okozott volna. Ez a 2010-ben választott gazdaságstratégiának is köszönhető – tette hozzá Nagy Márton.  

10 elem, ami segített a jelenlegi válság átvészelésében 

A miniszter előadásában 10 pontban sorolta fel azokat az elemeket, amelyek biztosítják a magyar gazdaság erejét, válságállóságát. Elsőként a politikai stabilitást jelölte meg, majd mellé vette a családokra való fókuszálást, a munkaalapú társadalmat, a magas beruházási rátát, a magas beáramló külföldi tőkét, a magas exportot, a komplex exportszerkezetet, a jó infrastruktúrát, a magas önfinanszírozást, amelyben nagy arányban van lakossági kézben a magyar államadósság. Úgy vélte, ezek az elemek együttesen tartják meg a gazdaságot és adják meg a lehetőséget a kilábalásra.  

A pontok bővebb jellemzésében a gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, hogy a térségünkben is ritka politikai stabilitás konzisztens gazdasági stratégiák alkalmazását teszi lehetővé, ami gazdasági stabilitást is ad az országnak. A családalapú rendszer kapcsán kiemelte, hogy a demográfiai folyamatok a későbbiekben fogják meghatározni a munkaerőpiaci helyzetet. Az, hogy ma Magyarország költ a legtöbbet a családokra, az nemcsak értékválasztás, hanem gazdasági kérdés is.  

A munkaalapú társadalom apropóján hozzátette, hogy az nem a segélyeken alapszik, hanem azon, hogy mindenkinek legyen lehetősége munkát vállalni. Ennek eredményeként Magyarországon a 4 százalékos munkanélküliség az unióban az egyik legalacsonyabb, és mellette a foglalkoztatási ráta az egyik legmagasabb. Elmondható, hogy nálunk lényegében teljes a foglalkoztatottság. Igaz, hogy néhány EU-tagországban magas a munkanélküliségi ráta, de az már az adott nemzet segélyezéséről és a fiatalok munkavállalási kedvéről szól. Nagy Márton szerint a jelenlegi válság egyik furcsasága, hogy a gazdasági lassulás ellenére a munkaerőpiaci helyzet nem lazul, a vállalatok átmenetinek vélik a krízist, így igyekeznek megtartani a munkaerőt.

A teljes cikket a Mandiner.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!