2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Kék hírek

Vádat emeltek az Állami Számvevőszék épületét megrongálókkal szemben

Vádat emelt a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség tizenegy férfival szemben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) épületének tavaly januári megrongálása miatt - közölte a fővárosi főügyész hétfőn az MTI-vel.

  • Vádat emeltek az Állami Számvevőszék épületét megrongálókkal szemben

 

Ibolya Tibor közleményében azt írta: műemlék megrongálása miatt a kerületi ügyészség büntetővégzés meghozatalát indítványozta.

A tizenegy vádlott - 31 és 59 év közötti férfiak - három társukkal az Állami Számvevőszék tevékenységét kifogásolták, és ennek kifejezésére 2018. január 17-én a kora délutáni órákban a számvevőszék V. kerületi, Apáczai Csere János utcai székházához mentek. A műemléki védettség alatt álló, állami tulajdonú épület falára narancssárga festéket öntöttek, majd azt ecsetekkel szétkenték. A székház falán mintegy 2 méteres magasságig, illetve a járdán festékfoltok képződtek, amelyek eltávolítása az épületen állagsérelemmel járt - írta a főügyész. Hozzátette: az okozott kár meghaladja a 3,2 millió forintot.

Az ügyészség a Pesti Központi Kerületi Bíróságon azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalást mellőzve, büntetővégzéssel szabjon ki egy vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést, tíz társával szemben pénzbüntetést.

Polgári peres eljárást kezdeményezett az ÁSZ

Polgári peres eljárást is kezdeményezett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azok ellen, akik megrongálták a számvevőszék székházát 2018 januárjában.

Horváth Bálint, az ÁSZ szóvivője hétfőn, MTI-hez eljuttatott közleményben Ibolya Tibor fővárosi főügyész közleményére reagált. Abban azt állt, hogy a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt a műemléknek számító épületet megrongáló tizenegy férfi ellen, és büntetővégzés meghozatalát indítványozta.

A számvevőszék tudatta, hogy a támadás elkövetői a nemzeti vagyont rongálták meg és több millió forintos kárt, valamint helyreállítási költséget okoztak az adófizető állampolgároknak. Mivel közvagyonról van szó, a polgári peres eljárást ennek megtérítéséért kezdeményezték - indokoltak.

Az ÁSZ székházának helyet adó épület történelmi értékkel bír, a Duna-korzó hét koraeklektikus háza közül egyetlenként maradt fenn. Az 1869-71-ben épült palotát a hajlított székeiről híres Thonet testvérpár építtette. Tervezője Skalnitzky Antal és Koch Henrik építő cége volt. Az épület műemléki védettség alatt áll - olvasható a közleményben.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!