2024. 02. 23. Péntek Alfréd napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

Kék hírek

Szélre igen, porviharra nem figyelmeztettek a tömegbaleset előtt

Csak a vizsgálat lezárása után állapítható meg, hogy ki hibázott a szombati tömegbalesetnél - mondta el a HírTV által megkérdezett közlekedési jogász. A tragédiát porvihar okozta, amit már a forgalomfigyelő kamerákon is látni lehetett. Az erős szelet az Országos Meteorológiai Szolgálat pedig előre jelezte.

  • Szélre igen, porviharra nem figyelmeztettek a tömegbaleset előtt

Brutális és sokkoló belsőkamerás felvételen látszódik, ahogy az M1-es autópályán szombaton Herceghalom térségében egy kamion szó szerint autókat gyűr össze.

Ez volt Magyarország legsúlyosabb tömegszerencsétlensége. A helyszínre négy helikopterrel és tizenhat mentőautóval érkeztek a mentők. 29 felnőttet és 10 gyermeket szállítottak kórházba. Négyen közülük súlyosan sérültek meg. Egy negyvennégy éves férfi pedig életét vesztette. Holttestét egy kiégett személyautó roncsa alatt találták meg.

A forgalomfigyelő kamerákon már a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt munkatársai is látták, hogy óriási porvihar van az útszakaszon. Ezért már délelőtt erős oldalszélre figyelmeztető jelzést adtak ki.

A termőföldek állapotát ebből a szempontból nem figyelik, így a porvihart a megjósolni nem tudták, de a szelet azt előre jelezte az Országos Meteorológiai szolgálat.

A baleset azonnali sebességcsökkentéssel elkerülhető lett volna, vagy sokkal kisebb következményekkel járt volna - mondta el a Hírtelevíziónak Sárvári Zsolt vezetéstechnikai tréner.

Rendkívüli előleget nyújtanak a biztosítók a károsultaknak

A Magyar Biztosítók Szövetsége, (MABISZ) valamint a gépjármű felelősségbiztosításban érintett hazai biztosítók rendkívüli előleget nyújtanak az M1-es autópályán szombaton bekövetkezett tömegszerencsétlenség károsultjainak, a jogszabályi kötelezettségeket megelőzve - közölte a MABISZ hétfőn az MTI-vel.

A szövetség emlékeztet: a hazai biztosítói közösség már tíz éve megállapodott a katasztrófák kezelését illetően, és hétfőn aktiválta erre vonatkozó tömeges kárrendezési szabályozását. Ennek értelmében a biztosítók nem várják meg a hivatalos rendőrségi vizsgálatok végét, illetve a felelősség kérdésének tisztázását, hanem az ügyfelek érdekében megkezdik a kártalanítást.

A tömegszerencsétlenségben érintett károsultak kárigényeiket saját gépjárműveik biztosítóinál vagy a MABISZ-nál jelenthetik be - emelték ki.

A MABISZ hozzáfűzi: ez a megszokott ügyrendtől eltérő plusz szolgáltatás a hazai biztosítók részéről, amely során a jogcím nélküli előlegek kifizetésének gyorsasága attól függ, mikor érkeznek be a biztosítókhoz a szükséges rendőrségi igazolások. A tömeges kár rendezésének szabályozása szerint ha a lezáruló vizsgálatok eredményeként jogerős határozat állapítja meg a kárért való teljes vagy részbeni felelősséget, utólagos elszámolás válhat szükségessé - jelezték.

HírTV - MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!