2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:10

Kék hírek

Pedofília: Kémiai kasztrálás lehet a megoldás?

Az internet sötét bugyraiból támadnak a gyerekekre a pedofilok, akikre olyan szigorú büntetést szeretnének a szülők, ami elveszi a kedvüket az újabb bűncselekménytől. A szakember szerint azonban borítékolni lehet, hogy a börtönből kikerülve újra gyerekeket molesztálnak majd - írja a Ripost.

  • Pedofília: Kémiai kasztrálás lehet a megoldás?

A szakirodalom szerint a Magyarországon elkövetett nemi erkölcs és nemi szabadság elleni bűncselekmény minden ötödik sértettje kiskorú személy. A büntető törvénykönyv jelenleg nem ismeri a pedofília fogalmát, az ilyen bűnözőket szexuális erőszak, szeméremsértés, vagy kiskorú veszélyeztetése miatt vonják felelősségre.

„Ezek a bűncselekmények szabadságvesztéssel büntetendők, elkövetőik pedig mélyen megvetett személyek nemcsak a társadalomban, de a bűnözők között is” – jelentette ki a  Ripost 7-nek dr. Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója.

„A megfelelő szankcionálás nagyon fontos, ugyanakkor a megelőzés is. Sajnos ezek a bűncselekmények sokszor rejtve maradnak, mert a környezet közömbös és nem jelez. Pedig a tüneteket nem nehéz felismerni. A pedofilok jellemzően férfiak, akik egyedül, magányosan, sokszor zárkózottan élnek. Szociális kapcsolatuk alig van, bűnös magatartásukban sokszor szerepet játszik a gyermekkorban elszenvedett hasonló trauma. Amikor a gyanú felmerül, érdemes a hatósághoz fordulni, akár anonim módon is. Emellett fontos, hogy a gyerekek és a szülők felismerjék a veszélyt, odafigyeljenek a biztonságos internet-használatra.”

Ha kijönnek a börtönből, folytatják, ahol abbahagyták

A pedofília veleszületett adottság, komplex pszichiátriai rendellenesség, amely a tudomány jelen állása szerint gyógyíthatatlan és befolyásolhatatlan. Czeizel Endre tanulmánya szerint a többéves börtönbüntetés nem változtatja meg a pedofilok vágyait, a szabaduláskor éppolyan betegek maradnak, és pont ugyanakkora veszélyt jelentenek a kiskorúakra, mint amikor a rács mögé kerültek.

Nagyobb büntetés, kémiai kasztrálás, listázás

S hogy mit lehet tenni? Növelni lehet a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények büntetési tételét.

„Az is a megelőzés része, ha a pedofilok számára biztosítja a társadalom a betegségből való gyógyulás lehetőségét, pont azért, hogy aberrált vágyaikat ne éljék ki vagy ne tudják kiélni” 

– ecsetelte dr. Garamvölgyi László. „Ehhez meg kell őket nyerni az együttműködésre, hiszen társadalmi kérdés, ha tetszik, közügy, hogy merjenek szakemberhez fordulni, még mielőtt bűncselekményt követnének el.”

Szintén lehetséges megoldás egy adatbázis létrehozása az ismert pedofilokról, illetve a lakókörnyezet és az iskolák értesítése, ha ilyen ember lakik a közelükben. Ez Angliában és Amerikában bevett gyakorlat, itthon a szigorú adatvédelmi és személyiségi jogi szabályozás nem engedi.

Egyre több helyen alkalmazzák Európában, például az Egyesült Királyságban és Németországban a kémiai kasztrálást, amely gyógyszerek segítségével egyszerűen megszünteti a nemi vágyat. Magyarországon Czeizel Endre három önként jelentkezőn is elvégezte ezt a műveletet, ám felemás eredménnyel. A kísérlet után mégis úgy gondolta: az önkéntes alapon történő kémiai kasztráció még mindig reményt keltőbb eljárás, mint a börtönbüntetés, és a büntetőjogban is alkalmazni kellene.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható

Ripost

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Holttestet találtak a Pest vármegyei Aszódon + videó

Holttestet találtak a Pest vármegyei Aszódon + videó

A hölgy az autóban egyre rosszabbul volt és úgy döntöttek, hogy őt Aszódon - éppen arra tartottak - kirakják őt egy társasház mellett. Az idősebb H. Bélának a gyanúsítására, illetve feleségének a gyanúsítására is sor került.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!