2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:00

Kék hírek

Nyolcrendbeli bűncselekménnyel vádolják az alapítót az FTX-csőd ügyében

Gazdasági bűncselekményekkel, valamint illegális politikai támogatással is megvádolta az amerikai ügyészség kedden Sam Bankman-Fried vállalkozót, a csődeljárás alatt álló FTX kriptovaluta-tőzsde alapítóját.

  • Nyolcrendbeli bűncselekménnyel vádolják az alapítót az FTX-csőd ügyében

A 30 éves üzletembert hétfőn a Bahama-szigetek rendőrsége vette őrizetbe az amerikai hatóságok kérésére, hamarosan várható kiadatási kérelem is az ügyében.

A New York-i ügyészség által nyilvánosságra hozott 13 oldalas vádirat szerint Bankman-Fried tudatosan félrevezette az ügyfeleket és a befektetőket saját maga és mások anyagi gyarapodása érdekében, miközben központi szerepet játszott a sokmilliárd dollárral gazdálkodó vállalat összeomlásában. A cégalapítót nyolcrendbeli bűncselekménnyel vádolják, banki átutalási csalástól pénzmosáson át bűnszervezetben elkövetett csalásig.

A vád szerint az alapító olyan üzleti modellt hozott létre, amely lehetővé tette, hogy a befektetők pénzét el tudja sikkasztani, és azt saját fedezeti alapjába, az Alameda Researchbe eljuttatni, amely aztán kétes ingatlanvásárlásokra és nagy összegű politikai adományokra használta fel a pénzt.

Bankman-Fried ügyvédje Mark S. Cohen azt mondta, hogy vizsgálják a vádiratot, és mérlegelik ügyfele minden jogi lehetőségét.

Az ügyészségi vádirat mellett az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) kedden polgári pert indított hasonló vádakkal, a sikkasztástól a befektetői pénzekkel való visszaélésen át azok illegális felhasználásáig saját célú ingatlanvásárlásokra. A hatóság feltételezése szerint Bankman-Fried 2019 májusát követően több mint 1,8 milliárd dollár (mintegy 750 milliárd forint) befektetésre tett szert azt állítva, hogy az FTX az internetes elszámolásra használt kriptovaluták biztonságos és megbízható kereskedési platformja.

Gary Gensler, a tőzsdefelügyelet elnöke úgy fogalmazott, hogy Sam Bankman-Fried "kártyavárat épített arra a befektetőknek tett ígéretre alapozva, hogy az egyik legbiztonságosabb épületről van szó".

Az FTX csődjének ügyében kedden meghallgatást tartott a washingtoni képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága. Sam Bankman-Fried őrizetbe vétele miatt nem válaszolt kérdésekre, meghallgatták viszont az FTX új vezérigazgatóját. A csődeljárás megindítása után kinevezett John Ray úgy nyilatkozott, hogy ilyen mértékű vállalatirányítási hibákat még soha nem látott.

A szakember - aki annak idején az Enron olajvállalat csődeljárását is irányította - azt mondta, hogy a kriptovalutacég összeomlásáért teljes mértékben az alapítót, Sam Bankman-Friedet és a cég szűk felsővezetését terheli a felelősség, akik minden biztosíték nélkül tették kockára a befektetők pénzét, összesen mintegy 10 milliárd dollárt.

Az FTX kriptovaluta-tőzsde november 11-én kért csődvédelmet, miután nem tudott eleget tenni fizetési kötelezettségeinek, mert elfogyott a pénze.

A 30 éves cégalapítót tavaly még a világ egyik leggazdagabb embereként, és legfiatalabb milliárdosaként tartották számon, a vagyonát a Forbes több mint 26 milliárd dollárra becsülte.

Az FTX, amely a világ második legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje volt, komoly sportszponzorációs szerződésekkel is rendelkezett, többi között a Forma-1 versenysorozattal és az amerikai professzionális baseball-ligával, a Major League Baseballal. A cégalapító Sam Bankman-Fried a Demokrata Párt második legnagyobb adományozója volt, az idei félidős törvényhozási választások előtt mintegy 38 millió dollárral támogatta a politikai szervezetet.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Daniel Freund Orbán Viktorral kel és fekszik + videó

Vezércikk: Daniel Freund Orbán Viktorral kel és fekszik + videó

A bukott baloldali miniszterelnök-jelölt legújabb Facebook-bejegyzése arra utal, hogy Brüsszelben kiadták az ukázt: Soros kitartottjai, egyesüljetek! Márki-Zay Péter most azzal büszkélkedett a Facebook oldalán, hogy Daniel Freunddal, Magyarország "nagy barátjával" találkozott. A hírre a Vezércikk vendégei is reagáltak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!