2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Kék hírek

Megnövekedett az internetes csalások száma az online piactereken + videó

Szaporodnak az interneten elkövetett csalások. Az utóbbi egy-két évben ugrásszerűen megnőtt az online csalások száma Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. Ez különösen azokat a fogyasztókat érinti, akik különböző online piactereken használt árucikkeket hirdetnek eladásra.

  • Megnövekedett az internetes csalások száma az online piactereken + videó

"Jelenleg üzleti úton vagyok és szeretném megkérdezni, hogy szervezhetem-e a futárszolgálattal történő szállítást." Ilyen és ehhez hasonló felütésű üzenetekkel próbálják kicsalni a gyanútlan fogyasztókból a pénzüket az online csalók. Az ismert internetes piactereken egyre többen futnak bele szélhámosokba, sok esetben már az első érdeklődések is megtévesztők lehetnek.

"A büntetőjogi következmény mindenféleképpen a kár nagyságától függ" - mondta Janklovics Ádám ügyvéd, aki több védekezési módra is felhívta a fogyasztók figyelmét.

Hozzátette: "Legyenek résen, gyanakodjanak és csak olyan felületről kell és szabad vásárolni, ami nem irányít át, ahol nincsen csel, ahol nincsen csavar, ahol nem kérnek bankszámlaszámot, ahol nem kérnek telefonszámot, nem kell előzetes regisztráció, nem kell SMS... Ami teljesen egyszerű és megszokott."

Marsi Tamás, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet szakértője figyelmeztet arra is, hogy törekedjünk a személyes átvételre és ne dőljünk be annak se, ha a vevő más weboldalakra akar minket terelni az online piacterekről.

A szakértő hozzfűzte: "A legfontosabb, hogy ne fizessünk eladóként a vevőnek, ez a legfontosabb. A vevő tőlünk nem kér pénzt, mi akarunk tőle kérni pénzt. Tehát a vevő fizet majd nekünk. Mi eladóként semmilyen pénzt ne adjunk, bármilyen módszerekkel, válogatott módszerekkel próbálják elérni, hogy az eladó fizessen nekünk pénzt, valahova fizessen pénzt. Ne tegyük ezt meg, mert az ő dolga, a vevő dolga a fizetés, ez nagyon fontos."

A rendőrség szerint 2023-ban a csalások 72%-a, összesen 14 ezer eset történt az online térben. Az ezzel okozott kár pedig meghaladta a 10 milliárd forintot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

Egy baranyai lakásotthon nevelője tett bejelentést a rendőrségen április 21-én arról, hogy egyik neveltjük az előző éjszakát egy ismeretlen férfival Baranyajenőn töltötte. A 13 éves lány elmondása szerint akarata ellenére a férfi fogdosta és szexuálisan molesztálta őt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!