2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Kék hírek

Medúzát vett videóra egy horgász a Körösökön

Magyarországon is egyre gyakoribbak a medúzaészlelések. Az édesvízi medúza a tiszta vizeket kedveli, szaporodása 22 Celsius-fokos vízhőmérséklet felett indul meg.

  • Medúzát vett videóra egy horgász a Körösökön

Kevesen tudják, de a Magyarországon is élnek medúzák. Igaz az édesvízi medúzák (Craspedacusta sowerbii) nem képesek megnőni akkorára, mint sósvízi társaik, a kifejlett példányok is maximum 4 centiméteresek. 

A Magyar Haltani Társaságnak (MHTT) egy horgász küldött be videót, amelyet Mezőtúr mellett, a Peresi-Holt-Körösön készített. „Meg tudnák mondani, hogy milyen medúza lehet?” – kérdezte levelében a pecás. 

Az MHTT rövid válaszában megerősítette az észlelést. Azt írták, hogy a felvételen az Európában és hazánkban is sokfelé terjedő édesvízi medúza lehet. 

„Úgy tartják róla, hogy a tiszta vizet kedveli, így a jelenléte jól minősíti a holtág vizét” – állapítottták meg a szakvéleményben. 

 

Az édesvízi medúzák nem őshonosak Európában, kutatók feltételezései szerint Délkelet-Ázsiából kerülhettek a kontinensre. 

A hazánkban is megtalálható édesvízi medúza teljesen ártalmatlan az emberre nézve, ezért akkor sem kell medúzacsípéstől félnünk, ha megérintjük az állatot. A 10 forintos nagyságú csalánozókban csupán mikroszkopikus méretű csalánsejtek vannak, amelyek csak az egysejtű táplálékaikra vannak hatással – ezt már a HelloVidék írta egy korábbi cikkében. 

 

Érdekes, hogy ezek az apró állatok Európában nem őshonosok. Különféle becslések szerint a hazánkban is megtalálható medúzafaj Délkelet-Ázsiából került Európába az 1920-as évekbe úgy, hogy az állatok vagy a petéik egy akváriumból az édesvízbe jutottak, de van egy olyan teória is, ami szerint a kiszáradt petéket a vizekbe hordta a szél és azok fejlődésnek indultak a rájuk kedvező körülmények között.

Az édesvízi medúzák a magasabb hőmérsékleten érzik magukat jól, télen elpusztulnak. A szaporodásuk 22 Celsius-fokos vízhőmérséklet felett indul meg, de az akvaristák szerint a 22-28 fokos lágy vagy közepesen lágy víz az ideális a számukra. 

Elképzelhető, hogy az elkövetkezendő években egyre több helyen meg fognak jelenni a medúzák, ugyanis a hazai vizek minősége kiváló, a nyári csúcshőmérsékletek pedig évről-évre rekordokat döntögetnek.

Így néz ki közelről:

 

A medúzák jelenléte tehát nem számít különlegesnek, egy pár évvel ezelőtti gyűjtés alapján a következő vizekben már észleltek édesvízi medúzát:

Sükösdi-tó

Mályi-tó

Kistokaji-tó

Esztergom, Palatinus-tó

Salgótarján, Közép-bányató

Csobaji holtág

Gyékényesi Kavicsbányató

Hiricsi-tó

Veszprém-Kadártai bányató

Kabai-víztározó

Szálkai-víztározó

Ongai tavak

Kisoroszi bányató

Hejőkeresztúr, Debreczeni-tó

Budakalász, Omszki-tó

Drávaszabolcsi homokbányató

Vámosmikolai bányató

Nyergesújfalui tavak

Veszkényi bányató

 

Pecaverzum

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A baloldal akadályozni próbálja a zuglói iskolaudvarok felújítását + videó

A baloldal akadályozni próbálja a zuglói iskolaudvarok felújítását + videó

A Napi aktuális mai vendége Borbély Ádám, a Fidesz-KDNP zuglói polgármesterjelöltje volt, akivel a következő témákat beszélte át Velkovics Vilmos műsorvezető: elmaradt az ellenzéki előválasztás Zuglóban, a baloldal akadályozni próbálja a zuglói iskolaudvarok felújítását, összefogott zugló szocialista polgármestere ellen a Momentum és a Szikra Mozgalom.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!