2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 22:20

Kék hírek

Letörte a leengedett félsorompót

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves Nógrád megyei férfi ellen, aki egy vasúti átjáróba úgy hajtott be, hogy a fénysorompó nem adott szabad jelzést, majd áthaladása során letörte a leengedett félsorompót.

  • Letörte a leengedett félsorompót

A vádlott 2022. február 11-én 14 óra 10 perc körüli időben érkezett a Pásztó és Mátraszőlős közötti vasúti átjáróhoz, ahol a közlekedést biztosító félsorompó le volt engedve, a fénysorompó pedig villogó piros jelzést adott.

A vonat műszaki hiba miatt azonban nem tudott menetrend szerint elindulni a pásztói vasútállomásról, ezért – mivel a vasúti közlekedési szabályok szerint ha a tilos jelzést adó fénysorompó mellett 6 percig nem halad el a vonat, a berendezés a jelzéssel teljesen leáll – 14 óra 08 perckor a fénysorompó sötétre váltott, ám a félsorompó mindkét irányból leengedett állapotban maradt.

Az idős férfi figyelmen kívül hagyta, hogy a fénysorompó nem jelez semmit, és egy előtte haladó járművet követve behajtott az átjáróba. Az áthaladás során a lezárt félsorompót kikerülő jármű mögött haladva személygépkocsijának jobb oldalával a sorompórúdnak ütközött, azt letörte, majd tovább haladt Mátraszőlős irányába.

Az ütközés következtében személyi sérülés nem történt, de hat vonat a félsorompó letörése után keresztülhaladt a vasúti átjárón, úgy, hogy az sorompóval már nem volt biztosítva.

A baleset oka az volt, hogy a férfi megszegte a KRESZ azon rendelkezéseit, miszerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad, megközelítés és az áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek, a járművel meg kell állni, ha a sorompó vagy félsorompó lezárt helyzetben van, illetve a fénysorompó villogó fehér jelzést nem ad.

Az ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat, a büntetlen előéletű vádlottal szemben pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltás kiszabására, valamint a MÁV Zrt. 26.577 forintos kárigényének megfizettetésére tett indítványt.

Az ügyben a Pásztói Járásbíróság dönt.

A vasúti átjáróban történő figyelmes áthaladásra és az ott történt balesetek veszélyeire hívja fel a figyelmet az ügyészség „Jogodban áll tudni” című ismeretterjesztő videósorozatának alábbi epizódja is:

http://ugyeszseg.hu/jogodban-all-tudni-vasuti-atkelo-autopalya-legyunk-ovatosak/

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Tragédia Mórahalomnál + videó

Tragédia Mórahalomnál + videó

Halálos baleset történt szombaton Mórahalom és Ásotthalom között, az 5514-es út 5-ös kilométerszelvényénél - közölte a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság az MTI-vel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!