2019. július 23.,
kedd, Lenke napja

Ittasan, riasztópisztollyal próbált kifosztani egy benzinkutat

MTI

2019. január 16., szerda 21:11

Jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélt a Győri Törvényszék szerdán egy férfit, aki 2017 májusában ittasan, riasztópisztollyal megpróbált kirabolni egy téti benzinkutat – tájékoztatott a bíróság szóvivője.

Havasiné Kulcsár Petra elmondta, hogy a férfi ellen rablás bűntettének kísérlete, közúti veszélyeztetés bűntette és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emeltek vádat.

A törvényszék hat hónappal enyhítette az ügyben első fokon eljáró Győri Járásbíróság határozatát, valamint fegyház helyett börtönbe kell vonulnia a férfinak.

A férfi a tényállás szerint 2017 májusában este alkoholfogyasztás után, az arcát egy maszkkal elfedve ment a téti benzinkútra. A benzinkút boltja addigra bezárt, csak egy kiszolgálóablak volt nyitva. A vádlott odalépett és azt ütve követelte a benzinkút alkalmazottjától, hogy adja át a pénzt, közben a nála lévő gáz-riasztófegyverrel az ég felé leadott egy lövést.

Az alkalmazott erre becsapta az ablakot és riasztotta a munkatársát, majd kimentek a férfihoz és közölték vele, hogy az épület hátuljában van a pénz. A kútkezelők a rendőrség kiérkezéséig próbálták szóval tartani a támadót. Miután nem kapott semmit, a vádlott még egy lövést leadott a levegőbe, majd beült az autójába és elhajtott. Az egyik kútkezelő utána indult az autójával és közben tájékoztatta a rendőrséget.

A támadót három rendőrautó üldözte hosszabb időn át; a férfi a menekülés közben több közlekedési szabályt is megszegett, ezzel az intézkedő rendőrök és más közlekedők testi épségét is veszélyeztette.

A vádlott a bűncselekmény időpontjában közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt. A másodfokú bíróság indoklása szerint a férfi kétségkívül ittas állapotban követte el cselekményt; az alkohol tudatzavart eredményezett, de nem idézett elő kóros elmeállapotot.