2021. március 2.,
kedd, Lujza napja

Életfogytiglani fegyházat kapott az ISIS-hóhér

Magyar Nemzet

2020. december 3., csütörtök 12:07

Életfogytiglani fegyházra ítélte a Fővárosi Törvényszéken Mikó Gergely bíró a vád szerint az Iszlám Állam egyik kivégzőosztagát vezető Hasszán Farhudot. Legkorábban harminc év letöltése után vizsgálható meg a feltételes szabadlábra helyezése. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabásáért fellebbezett az ítélet ellen.

Farhud egy videó és tanúk szerint személyesen vágta le a fejét legalább egy áldozatnak a szíriai Homsznál még 2015-ben.

A vád lényege szerint Hasszán Farhud 2015. május elején – a műkincsekben gazdag Palmüra elfoglalása céljából – a hadászatilag fontos szíriai Homsz tartomány egyik városának, al-Shokninak a bevételét kapta feladatul. A támadáshoz tartozott az is, hogy a város lakosságából a céljaikkal nem azonosuló személyeket a vádlott összeírja, róluk egy halállistát készítsen. A listát az Iszlám Állam felsőbb vezetése hagyta jóvá, annak végrehajtása Hasszán Farhudnak és fegyveres osztagának a feladata volt. A helyi lakosság elleni módszeres és átfogó támadás részeként a vádlott 2015. május 13. és 15. között több bűncselekményt hajtott végre. Al-Shokni város főterén egy társával közösen a település vallási vezetőjét, az imámot lefejezte, amiről egy ismeretlen társuk felvételeket készített, amelyeket később nyilvánosságra hozott.

Farhudot a Fővárosi Nyomozó Ügyészség emberölés bűntettével, bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény elkövetésével és emberiesség elleni bűntettel vádolja, a bűncselekmények miatt bizonyítottság esetén tényleges életfogytiglani fegyház is kiszabható.

Kelen László, Farhud kirendelt védője azt mondta korábban a Magyar Nemzetnek: ha elítélik Farhudot, csak tényleges életfogytiglanit kaphat, amit azonnal megfellebbez, ugyanis a bíróság egyetlen bizonyítási indítványukat sem fogadta el.

Az ügyészség a vádlottat a lakosság megfélemlítése és más állam alkotmányos, társadalmi vagy gazdasági rendjének megváltoztatása vagy megzavarása céljából előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére társtettesként elkövetett emberölés bűntettével, bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény bűntettével és társtettesként, bűnszervezetben elkövetett emberiesség elleni bűntett elkövetésével vádolja.

Magyar Nemzet