2022. 05. 18. Szerda Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Kék hírek

„Csak a kétségbeesett kiabálás szűrődött át” - Így élték meg a szemtanúk a budapesti kórház tűzet

Tűzre és sűrűn gomolygó füstre ébredtek többen vasárnap reggel a Tétényi úti Szent Imre kórházban, ahol egy földszinti helységben, a detoxikálóban csaptak fel a lángok. A tűzoltók a lángokat gyorsan megfékezték, ám egy fiatal nő életét már nem tudták megmenteni, olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett. A Bors munkatársai is kimentek a helyszínre, ahol az ott dolgozók és a betegek még mindig a sokk hatása alatt állnak.

Vasárnap reggel fél 8-kor ütött ki a tűz A Szent Imre Kórházban mindössze ötven négyzetméteren, de a füst elárasztotta az intézmény több helységét is. 

Dohányzó beteg miatt halhatott meg a fiatal nő

A lángok a földszinti detoxikálóban keletkeztek – a kórház legfrissebb tájékoztatása szerint feltehetően egy dohányzó beteg miatt –, ahol egy fiatal nő olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy már csak a holttestét tudták kiemelni a tűzoltók. A katasztrófavédelem és a mentők nagy erőkkel vonultak a helyszínre: 18 járművel több mint 70 tűzoltó, hogy az emberek mentésében is segédkezni tudjanak, továbbá 7 mentőegység, hogy ellássák és szükség esetén máshová szállítsák az épület kiürített részeiről az 56 érintett beteget. 

Pizsamában, papucsban terelték az udvarra a betegeket

Először az udvarra terelték ki a betegeket, a legtöbben hálóingben, pizsamában, papucsban voltak kénytelenek elhagyni a kórtermeket, ezért a többi osztályról plédeket dobáltak ki nekik, hogy meg ne fázzanak. Ezt követően indult el a betegek áthelyezése más osztályokra, vagy kórházakba. 

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az eset kapcsán elmondta: a fiatal halálos áldozaton kívül még két férfit és egy nőt kellett füstmérgezés gyanújával más kórház toxikológiai osztályára szállítani. 

Kapkodva mentették a dolgozók a betegeket

A Bors délelőtt 10 óra körül járt a helyszínen. A főépület alagsorában még mindig vinnyogott a füstjelző készülék. A dolgozók az orrfacsaró bűzt kénytelenek voltak elviselni, mert annak ellenére nem csillapodott, hogy az ablakokat kinyitották. 

- Ilyen élményben még nem volt részem! Mindenki pánikolt, füst árasztott el mindent, alig láttunk, csak a kétségbeesett kiabálás szűrődött át, de tettük a dolgunkat, hiszen mentenünk kellett az embereket! 

- mondta egy éjszakás dolgozó egy kollégájának, aki éppen várta, hogy leváltsák. - Elfáradtam, azt hiszem, rám fér a pihenés – rebegte még az ápolónő, majd elindult a BKV-buszmegálló irányába.

 

Az egész kórházat lezárták, a csomagokat se tudták bevinni

Ottjártunkkor a kórház éppen nem fogadott betegeket. A sürgősségi osztály sem üzemelt. A kórházhoz sietett több hozzátartozó, akiknek szerettét bent ápolták.

Az édesanyám mozgás- és beszédképtelen, ezért most az sem tudom, mi van vele

 - fakadt ki a Borsnak Ildikó, aki hiába próbált felvilágosítást kérni, hiszen a főkapunál nem engedték beljebb. A hölgy kénytelen volt beletörődni, hogy az információra még várnia kell. Egy középkorú nő Sopronból utazott fel autóval, hogy a szerettének csomagot hozzon. Ők sem voltak szerencsésebbek. - Anya, sajnos nem engedik, hogy leadjam a csomagot, de itt a Bors szeretne veled beszélni! - monda telefonon Rozáliának a hoppon maradt leány. Az idős hölgy beleegyezett az interjúba. - Nem sokat tapasztaltunk magából a problémából, de a mostani állapotok rémesek. Az orvosokra és ápolókra szavam nem lehet, igyekeznek kezelni a helyzetet. Mindannyian megijedtünk, de a legrosszabbul azok a betegtársaink jártak, akiket el kellett vinni más kórházakba – magyarázta Rozália néni.

József pánikszerűen sietett a bent fekvő feleségéhez

József a feleségének szeretett volna egy megpakolt szatyrot leadni. A portáról hívta fel hitvesét, hogy közölje vele, hogy sajnos be kell érnie a kórházi koszttal, majd átadta nekünk a telefont.

A tűz elején még aludtam, és semmit észre sem vettem volna, ha a nővér nem ébresztett volna fel. Felkészültünk arra az esetre, hogy minket is át kell szállítani egy másik kórházba, de szerencsére a mi kórtermünket végül nem kellett kiüríteni. Most csak az zavar, hogy a folyosóra sem mehetünk ki, pedig szeretném átmozgatni a lábaimat 

– mondta Ibolya néni. - Mindig is a feleségem volt számomra a legfontosabb, tehát nagyon megijedtem, amikor megtudtam, hogy pont a Szent Imre Kórház gyulladt ki. Most egy kicsit megnyugodtam, hogy nem történt nagyobb baj – búcsúzott el tőlünk a nyugdíjas férfi. 

Az eset kapcsán a helyszínre sietett Kásler Miklós, az EMMI minisztere is, hogy azonnali tájékoztatást kapjon a történtekről és meggyőződjön róla, hogy mind az ott dolgozók, mind a betegek biztonságban vannak, és a kórház igazgatóját biztosította afelől, hogy minden segítséget megkap.

Borsonline

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

A gyalázat napja

A Newsmax 42 perces dokumentumfilmje a Capitolium 2021. január 6-i ostromáról - Globál, szombat 23 óra, HírTV.

Kapcsolódó tartalmak

Katalizátorokat loptak

Az Esztergomi Járási Ügyészség lopás bűntette miatt folyamatban lévő ügyben vádat emelt azzal a három férfival szemben, akik Esztergomban katalizátorokat tulajdonítottak el gépjárművekről.

Százötvenmillió forintos drogfogás Budapesten

Százötvenmillió forint értékű kábítószert foglaltak le hétfőn egy budapesti házaspárnál és a dílerüknél – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerdán a police.hu oldalon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!