2020. február 25.,
kedd, Mátyás napja

Börtönben tartották volna a gyermekeit kivégző győri férfit

Hír TV

2019. december 18., szerda 15:16

Felmerül a bíróság felelőssége is a győri gyerekgyilkosság ügyében - ez derül ki egy az Origo által nyilvánosságra hozott kormányjelentésből. A Szombathelyi Törvényszék úgy engedte szabadlábra a férfit, hogy korábban a büntetés-végrehajtási intézet ellenezte azt. Ugyanez a bíróság döntött korábban a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottja, Sztojka Iván feltételes szabadlábra helyezéséről is, akinek azóta újabb bűncselekményekért kell bíróság elé állnia.

"Tekintettel arra, hogy a sikeres reintegráció megvalósulása érdekében különösebb aktivitást nem mutatott, tanulmányokat nem folytatott, továbbá nem rendelkezett érvényben lévő fegyelmi fenyítéssel, feltételes szabadlábra bocsátását (...) javaslatában nem támogatja."

Ezt írta a büntetésvégrehajtási intézet arról a férfiről, aki fiát és a nevelt lányát ölte meg Győrben, majd öngyilkos lett.

A kormány elé került jelentést - amely alapján a bíróság felelőssége merül fel a győri családirtás ügyében - az Origo hozta nyilvánosságra. H. Gábor idén szeptemberben került feltételesen szabadlábra, miután még 2016-ban féltékenységből kalapáccsal félholtra verte feleségét. A bíróság úgy hozta meg a döntést a szabadlábra helyezéséről, hogy az ügyész és a pártfogó is ellenezte, hogy kiengedjék.

Volt már hasonló eset: ugyanezen a bíróságon döntöttek a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottjának, Sztojka Ivánnak a feltételes szabadlábra helyezéséről is. A férfit 13 év fegyházra ítélték, de tavaly nyáron harmadolták a büntetését és kiengedték. Sztojkát novemberben kapta el újra a Készenléti Rendőrség: bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett kerítés és kitartottság miatt kell felelnie a hatóságok előtt.

Híradónk kereste az Országos Bírósági Hivatalt azzal kapcsolatban: mennyire bevett szokás, hogy egy bíró felülírja a büntetés-végrehajtási intézetek szakvéleményét, azonban a hivatal adásunkig nem válaszolt.

 

Hír TV