2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Kék hírek

Az IMEI szerint nem kóros az újbudai rendőrgyilkos elmeállapota

Folytatódott az újbudai rendőrgyilkos tárgyalása, ahol az elmeállapotával kapcsolatos kérdések voltak terítéken.

  • Az IMEI szerint nem kóros az újbudai rendőrgyilkos elmeállapota

Az elmeorvosi szakértők valamint az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet munkatársainak (IMEI) meghallgatásával folytatódott kedden a Fővárosi Törvényszéken az újbudai rendőrgyilkos büntetőpere - írja a Mandiner.

Sz. Szilárd tavaly január 12-én késsel támadt az intézkedő rendőrökre Budapest XI. kerületében. Három rendőrt megszúrt, egyikük olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházba szállítás után meghalt. 

A férfi elmeállapota már az elejétől kezdve kérdéseket vetett fel, az ügyészség végül a letartóztatás megszüntetését, és a gyanúsított előzetes kényszergyógykezelésének elrendelését indítványozta.

A bíróság a keddi tárgyaláson meghallgatta az IMEI munkatársait, miután kiderült:

az intézet kezdeményezte a vádlottal szembeni előzetes kényszergyógykezelés megszüntetését. 

A férfi korábbi kezelőorvosa azonban azt mondta, hogy a gyógyszeres kezelés hatására fokozatosan javult a vádlott elmeállapota, sőt, a gyógyszereket egy idő után le is állították. A tanúként meghallgatott pszichiátriai szakorvos – aki már nem dolgozik az intézetben – szerint Sz. Szilárd elmeállapotbeli változása a rendszeres droghasználatra volt visszavezethető, nem pedig valamilyen kóros pszichés elváltozásra - olvasható a Mandiner cikkében.

A bíró kérdésére kijelentette:

az eljárásban részt vevő elmeorvosi szakértők véleményével szemben álláspontjuk szerint nem kóros a férfi elmeállapota. 

Az intézet szakpszichológusa a bíróságon elmondta: a férfi eleinte nagyon elutasító volt, de ahogy rendeződött az állapota, együttműködőbbé vált, az indulati megnyilvánulásai jelentősen csökkentek. Ugyanakkor a bírósági eljárás kezdetével újra bizalmatlanná vált. A szakpszichológus is egyetértett az IMEI kezdeményezésével a kényszergyógykezelés megszüntetésére. 

A bíróság ezek után ismertette az elmeorvosi szakvéleményt, amely szerint a férfi határozottan kóros elmeállapotú, esetében fennáll a bűnismétlés veszélye. 

Sz. Szilárd paranoid pszichózisban szenved, téveszméi vannak, és ez játszott szerepet a bűncselekmény elkövetésekor, nem pedig a droghasználat. A szakvélemény azt is tartalmazta, hogy a vádlott a bűncselekménnyel kapcsolatban megbánást nem mutatott. A szakértők szerint a férfi fényszergyógykezelésének fenntartása indokolt. Mindezt Juhász Krisztina elmeorvosi szakértő a tárgyaláson is fenntartotta. Juhász elmondta: a vádlott még mindig nem mérte fel tettének következményeit, a betegsége teljesen kizárta a belátási képességét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

A Moziklip egy 1987-ben készült magyar zenés szkeccsfilm, amelyet Tímár Péter rendezett. A filmben 18 popzenei és újhullámos előadó mutatkozott be egy-egy klip erejéig. Vincze Lillát és a Varga Miklóst kérdeztük a Szélesvásznú történelemben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Dulakodás közben leszúrtak egy férfit Soroksáron

Dulakodás közben leszúrtak egy férfit Soroksáron

Dulakodás közben leszúrtak egy férfit a főváros XXIII. kerületében, Soroksáron szerdán hajnalban, a férfi a helyszínen életét vesztette, az elkövetőt elfogták a rendőrök - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!